Annons

Annons

Annons

Annons

Skidåkning

Billingen skidexpress har rullat på bra

Text: 

Mildvädret till trots. På Billingen fortsätter skidsäsongen och med den bussturerna med Billingen skidexpress

Gratisbussen Billingen skidexpress började rulla upp till Billingen helgen innan jul och har sedan gått varje fredag-söndag sedan dess. Nu återstår två helger innan det är slut för den här gången och enligt Annelie och Mikael Hellberg på Hellbergs buss, så har det varit en lyckad satsning.

Helgen innan jul började Billingen skidexpress rulla från Skövde resecentrum upp till Billingens fritidsområde. Sedan dess har bussen gått med ett antal turer på fredagar, lördagar och söndagar och kommer så att göra till sista helgen den 22 till 24 februari.

Det är Hellbergs buss som kör skidexpressen. Efter ett antal helger konstaterar Annelie Hellberg på företaget att satsningen blivit lyckad.

– Det har gått bra. Antalet resenärer har ökat hela tiden och det har även kommit folk med tåg från Stockholm och Göteborg som rest med bussen. Många av passagerarna har även återkommit varje helg, säger Annelie.

Annons

Annons

– De som åkt med har varit jättenöjda med att bussturen finns. De har sagt att ”nu ska vi gå in till turistbyrån och säga att det här måste fortsätta”, berättar hon vidare.

Sett till beläggningen konstaterar Annelie att det varit minst passagerare på fredagens båda turer, medan lördagens turer haft flest passagerare och söndagen lite färre, med undantag för förra helgen, då fler åkte upp på söndagen.

– På lördagarna är det alltid någon som åkt med upp vid varje tillfälle utom de sista turerna på dagen, säger Annelie.

De som kommit med tåget har inte sällan anlänt på fredagen och sedan varit kvar på Billingen över hela helgen och därefter åkt med bussen ner på söndagen igen.

En åsikt som många av de mer långväga gästerna har gett uttryck för och som också bevisats med att de återkommit flera helger, är att de är mycket nöjda med förutsättningarna som ges för skidåkning uppe på Billingen.

– Våra passagerare har kommit med många positiva omdömen om spåren. De som kommer från Stockholm tycker det är bättre skidspår här än där, så de som jobbar på Billingen ska ha en stor eloge för sitt arbete, säger Annelies man Mikael, som har kört många av turerna.

Men det är inte bara skidåkare från andra orter som idkar träning inför kommande långlopp, som nyttjar möjligheterna att ta sig upp till berget med skidexpressen, utan även många andra människor som passar på när tillfället bjuds.

Annons

– Det är mest Skövebor som åkt och det är en bra blandning med allt från barnfamiljer med pulkor till pensionärer och utländska studenter från högskolan som åker med upp för att ta en promenad, säger Mikael.

Annons

– Det finns ju ingen annan busslinje till området så det är många som inte har någon möjlighet att komma dit upp annars, som tar tillfället i akt nu, tillägger han och påpekar att han själv hör till dem som tycker att det borde finnas utrymme för en ordinarie busslinje till berget.

Hur det blir med det är en annan historia. Klart är i vilket fall att försöket med Billingen skidexpress fallit väl ut så här långt. Efter säsongen ska verksamheten utvärderas. Sen återstår att se om och hur fortsättningen blir nästa vinter.

Annons

Annons

Till toppen av sidan