Annons

Annons

Annons

Trädgårdsstaden

Trädgårdsstaden 3 nästa för Skövdebostäder

Text

Nu ska det byggas hyreshus i Trädgårdsstadens tredje etapp. Skövdebostäder har fått markreservation på två områden som möjliggör byggandet av mellan 140 och 225 lägenheter.

Skövdebostäder har fått markreservation för två områden i Trädgårdsstaden etapp 3. Totalt vill man bygga maximalt 225 lägenheter på de båda områdena.

Skövdebostäder är först ut när det gäller att ansöka om markreservation i Trädgårdsstaden 3. Det ena området som kommunstyrelsens arbetsutskott nu gett klartecken för ligger längs med den förlängda Nolhagavägen i den sydöstra delen av området och omfattar 12 900 kvadratmeter, medan det andra området omfattar 4 900 kvadratmeter och ligger i den sydvästra delen mot Gamla Törebodavägen.

I det större området planerar Skövdebostäder att bygga mellan 70 och 150 lägenheter, medan man vill bygga 70 lägenheter på den mindre området.

Annons

– Vi är väldigt positiva till att Skövdebostäder vill etablera sig även i Trädgårdsstaden då de inte finns där ännu, säger kommunstyrelsens ordförande Katarina Jonsson (M).

Annons

– Med det här beslutet vill vi också visa att vi vill se fler hyresrätter i Trädgårdsstaden då det hittills bara byggts villor och bostadsrätter.

Av de båda områdena beräknas byggnationen i den östra delen att kunna inledas under 2020 för att vara klart någon gång 2021-22. Byggstart för området vid Gamla Törebodavägen ligger däremot längre fram i tiden. Här nämns 2023 som möjlig tidpunkt.

– Arbetet med infrastrukturen för området har påbörjas från Nolhagavägen så den delen kommer att ligga först på tur. Den andra delen kan det däremot ta längre tid innan vi kommer till då det handlar om i vilken takt som etapp 3 ska byggas ut i övrigt och att vi även måste hänga med med etapp 2, konstaterar Katarina Jonsson.

– Det kommer att bli flera år mellan de båda etapperna, men vi ser gärna att de kommer igång med den första etappen när vi är klara att släppa den fullt ut, så det är budskapet till bolaget, tillägger hon.

Markreservationen för båda områdena gäller fram till den 31 april. Därefter förväntas ett markanvisningsavtal finnas på plats som i sin tur löper tre månader i taget. När det det gäller avtalet för området närmast Gamla Törebodavägen kommer anvisningen att förlängas fortlöpande under processen fram till dess att det blir skarpt läge.

Skövdebostäder hade även begärt markreservation för flerbostadshus i kvarteret Motorn, där Vattenfalls ställverk fortfarande är placerat. Den begäran fick man dock avslag för av ksau.

Annons

Annons

– Där är vi bara i ett tidigt planprogramsskede ännu så det är alldeles för tidigt att ge en markreservation för den tomten, därför blir det avslag, säger Katarina Jonsson.

– Från alliansens sida, och jag tror även att S delar den uppfattningen, så vill vi heller inte låsa central mark till allmännyttan innan hela marknaden har kunnat vara med och se vad som ska hända, tillägger hon.

Att Skövdebostäder är så tidigt ute med sin begäran är dock inte så konstigt menar kommunalrådet.

– De har pekat ut områden som kommunen håller på med och som de är intresserade av och det är de fria att göra, säger Katarina Jonsson.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan