Annons

Annons

Annons

Skaraborgs Sjukhus i Skövde

Fjärilskolans framtid under luppen

Text

I juni 2013 lämnade den sista kullen fasta elever Fjärilskolan i Ryd. Sedan dess har byggnaden använts för olika kortsiktiga ändamål och på Sektor service funderar man nu på fastighetens framtid.

Fjärilskolans användning är under utredning efter att Barn- och utbildningsnämnden konstaterat att den inte behövs för skolverksamhet inom en överskådlig framtid.

Användandet av Fjärilskolan har varierat sedan skolverksamheten flyttades från fastigheten efter vårterminen 2013. Bland annat har lokalerna fungerat som tillfälliga skollokaler i samband med ombyggnaden av Stöpenskolan under en kortare period.

Hösten 2017 beslutades att skolan skulle tas i bruk igen hösten 2019, då man förutspådde en tioårsperiod med en stor ökning av barnkullarna. En renovering förbereddes också i början av 2018.

Arbetet påbörjades dock aldrig då skolvalet inför terminsstarten hösten 2018 visade att inte minst friskolan Raoul Wallenberg hade tagit emot många elever som skulle kunnat vara aktuella för de kommunala skolorna.

Annons

Annons

Nu har Sektor barn- och utbildning gett beskedet att man inte behöver lokalerna som skola inom en överskådlig tid. Därmed faller uppgiften på Sektor service att fundera på vad som ska hända med fastigheten.

– Det är vi som äger frågan. Vi ska komma till våra politiker med en idé om vad vi tror är bäst, bekräftar fastighetschefen Ingemar Linusson.

– Under tiden som det arbetet pågår har vi hyrt ut delar av lokalerna. En del används av kommunen som ett möbelåtervinningslager medan Fritidsbanken är den andra hyresgästen.

Just nu är mellan 30 och 40 procent av den totala ytan uthyrd på ettåriga kontrakt. Fastighetschefen bekräftar att det finns fler som vill komma in på korta hyresavtal, men att man inte beslutat sig för om man vill fortsätta på det sättet.

– Det finns en risk för att det blir för plottrigt med många olika hyresgäster. Den dagen någon enstaka aktör vill komma och hyra hela fastigheten och den är uthyrd i delar kan det bli svårt att lösa alla kontrakt, konstaterar Linusson.

När det gäller en mer långsiktig lösning menar fastighetschefen att det finns flera alternativ.

– Vi för ett kontinuerligt resonemang med andra kommunala förvaltningar om andra användningsområden. Skulle vi å andra sidan få in en extern hyresgäst eller sälja till en extern aktör så får vi in helt fräscht kapital.

Annons

– Ett sista alternativ skulle vara en rivning, men det är också det värsta alternativet. Det kostar pengar att göra det och det är kapitalförstörelse då fastigheten fortsatt har ett värde, säger Linusson.

Annons

Han understryker att det finns en potential i byggnaden med tanke på kommunens planer att satsa på Ryd.

– Utifrån det perspektivet kommer lokalerna att behövas, men det dröjer några år innan man ser det verkliga behovet. Nu får vi ta oss en ordentlig funderare under 2019. Det viktiga är att det blir ett bra förslag, fastställer Ingemar Linusson.

Läs mer: Fjärilskolans återanpassning får vänta

Läs mer: I dag läggs Fjärilskolan ned

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan