Annons

Annons

Annons

Skara

”Denna regering skulle bedriva en ren högerpolitik”

Text

Gabryjel Blom, ordförande i Vänsterpartiets Skaraborgsdistrikt, tycker att partiet ska säga nej till Stefan Löfven (S) som statsminister i detta läge.

– Vi kan inte bara lägga oss platt för en nyliberal regering, säger han.

Detta är bild från 2011 då nuvarande disktriktsordföranden Gabryel Blom mötte partiledaren Jonas Sjöstedt. Idag har Blom ett tydligt budskap till Sjöstedt och övriga partiledningen: Säg nej till Löfven i den regering som nu föreslås.

Gabryjel Blom, som är den ene av två ordföranden i Skaraborgsdistriktet, har sin uppfattning klar om regeringsfrågan i detta läge.

– Min personliga åsikt är att riksdagsgruppen ska rösta nej till förslaget till regering. Främst för att denna regering skulle bedriva en ren högerpolitik. Det är precis det vi gick till val på att inte släppa igenom. Det är beklagligt att Miljöpartiet och Socialdemokraterna har förhandlat bort så mycket, säger Gabryjel Blom och nämner rättigheter för fackföreningsrörelsen och den fria hyressättningen.

Annons

– Enligt utkastet till överenskommelse ska vi dessutom hållas helt utan inflytande. Är det så att man skriver in detta finns det ingen anledning att lägga ner rösterna eller säga ja. Det var en sak vi lovade i valrörelsen, att för att få vårt stöd skulle vi få inflytande. Jag tycker att kamraterna i Stockholm ska rösta nej, säger Skövdepolitikern.

Annons

På söndagskvällen hölls ett långt möte inom Vänsterpartiet där frågan diskuterades, men Gabryjel Blom vet inte vad som blev kontentan av mötet.

– Vi är många i partiet som väntar med spänning, säger han om beskedet som partiledaren Jonas Sjöstedt väntas leverera efter samtal med talmannen klockan 11.40 på måndagen.

Något som förts fram är att Kristersson (M) kan föras fram som statsministerkandidat i den fjärde och sista omröstningen innan ett extraval, om Vänsterpartiet säger nej till Stefan Löfven, och att en framgång för Kristersson skulle vara ännu värre ur Vänsterpartiets synvinkel.

– Så skulle man kunna säga men samtidigt bär vi inte ansvaret för hur andra partier röstar. Vi kan tycka att Socialdemokraterna som är det största partiet är de som ska bilda regering. De rödgröna är större än den forna Alliansen. Den sidan borde ha släppt fram Socialdemokraterna och även oss i en regering, säger Gabryjel Blom.

I diskussionen har det också framförts att Vänsterpartiet skulle kunna locka många sympatisörer och framtida väljare om man står utanför inflytande i regeringen.

– Det är en ganska krass utgångspunkt. Jag tror inte det är fel i påståendet att Vänsterpartiet skulle få fler röster om samhället blir mer ojämlikt. Men vi vill inte leka med sådana saker. Vi måste stå upp för den politik vi har gått till val på. Om vi står rakryggade och håller vad vi lovar gynnas vi ännu mer, säger Gabryjel Blom.

Annons

Annons

Inom Vänsterpartiet har ett upprop skett för att partiet ska säga nej till Löfven på onsdag, via bland annat Jönköping. Det är ett upprop vars budskap Gabryel Blom stödjer, men det kom för sent till hans kännedom för att han skulle kunna delta i det.

Den andra ordföranden i Skaraborgsdistriktet är riksdagsledamoten Jessica Thunander från Falköping. Hon hänvisar till Jonas Sjöstedts pressträff efter att han träffat talmannen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan