Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Luciafirande med stor kalenderutställning

Ronny Hansson och Anita Andersson hälsar välkomna till luciafirande och en rekordstor adventskalenderutställning i Binnebergs tingshus.

Annons

För mer än 250 år sedan ägde det första dokumenterade luciafirandet rum i Horn. Adventskalendern som företeelse är jämförelsevis modern. Båda uppmärksammas på fredag i Binnebergs tingshus.

En av de första adventskalendrarna från Sveriges radio.

I utställningen finns många varianter på uppfällbara adventskalendrar.

Teskedsgumman kan vara den mest omtyckta tv-julkalendern genom tiderna.

Lucia som adventskalender.

Annons

Annons

Även Skövde Nyheter har gett ut adventskalendrar.

Adventlyktan Futura.

Luciafirandet, så som vi känner till det i dag, har sina rötter i Skaraborg. På Horns boställe, inte långt från Binneberg, har det berättats om en ljusklädd kvinna som år 1764 uppvaktade på morgonen. Hon hade änglavingar på ryggen och ljusstakar i händerna.

Länge har också lucia firats i Binnebergs tingshus, vilket brukar locka många besökare. Ett år nyligen gjordes det ett uppehåll och det var inte uppskattat. Därefter har man fortsatt med traditionen.

– Det känns att det är viktigt att föra traditionen vidare. Det ska vi fortsätta med, säger Anita Andersson, ordförande i stiftelsen Binnebergs tingshus.

I år är det elever från Musikgymnasiet i Skövde som utgör luciaföljet. De kommer att bjuda på ett omkring halvtimmeslångt framträdande.

– Det är väldigt fin akustik här, försäkrar Anita Andersson

Som vanligt kommer man också att kunna köpa kaffe och lussebröd.

Man kommer också att kunna ta del av en utställning. Den som besöker den kan nog räkna med en nostalgisk resa tillbaka till barndomen – oavsett generation. Ronny Hanssons adventskalendrar visar tydligt hur formgivningstrenderna har förändrats genom decennierna.

Annons

Ronny Hansson började samla på adventskalendrar 1990, efter att först ha samlat på bland annat julmotiv av konstnären Lars Carlson. När det visade sig att Lars Carlson även hade gjort adventskalendrar började Ronny samla också på dessa.

Annons

Ronny Hansson har ställt ut sin samling av adventskalendrar på många håll i landet och året runt. Men han tror att utställningen i Binnebergs tingshus blir den hittills största och räknar med att kunna packa upp ett par hundra adventskalendrar.

– Jag tycker att det är roligt att visa adventskalendrarna på hemmaplan. Det var längesedan.

Alla som har ägt en adventskalender vet att det är något speciellt och spännande med att pilla upp en papperslucka och se vad som finns innanför. Men Ronny Hansson har försökt att bevara de flesta av sina kalendrar oöppnade, om de inte redan hade öppnats när han köpte dem.

– Jag öppnar inte en lucka som är helt orörd. Det är om det är en lucia på nummer 13 då..., säger Ronny.

Då kan det hända att han kikar bakom luckan för att se om det döljer sig en lucia även där bakom. Det gör det ofta. I de äldre kalendrarna finns det förstås också ett återkommande motiv bakom lucka 24: Maria och Jesusbarnet.

En av de allra första adventskalendrarna från Sveriges radio, från år 1958, är lekfullt illustrerad av Sören Linde. Priset var en krona och 75 öre.

Förutom de traditionella, platta kalendrarna med luckor finns även andra varianter med i utställningen – uppfällbara tredimensionella och motiv eller byggsatser. Ja, här finns till och med adventslyktan Futura, som också kan anpassas efter andra traditioner och årstider.

Vill du komma i luciastämning? Här finns ett filmklipp från ett tidigare luciafirande i Binnebergs tingshus.

Källa: Nordiska museet

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy