Annons

Annons

Annons

Nej, detta är inte det färdiga konstverket

Text

Ett mycket stillsamt videokonstverk av Pipilotti Rist? Nej, det var bara en testbild som lyste upp parkeringshuset Mode i veckan.

– Vi testade tekniken bara, berättar Tomas Asplund Gustavsson, konstintendent vid Skövde kulturhus.

Här kommer Pipilotti Rists videokonst att synas i augusti.

De färgglada ränderna kunde ses vida omkring, på båda sidor av järnvägen och från perrongen mellan spåren. Precis så som var tanken när kommunen beslutade att det nya parkeringshuset skulle prydas med videokonst av den internationellt kända konstnären Pipilotti Rist.

Annons

Annons

Men det var inte det färdiga videokonstverket som kunde ses lysa upp Skövde under tisdagskvällen. Det var bara en sorts testbild, för att kolla om tekniken fungerar och hur nätet av ledlampor tar sig ut när det pågår aktiviteter i parkeringshuset bakom. Några ledlampor visade sig vara trasiga och ska bytas ut.

Inbäddat innehåll

Dessutom kunde man konstatera att belysningen i parkeringshuset syns som ett mönster genom nätet av ledlampor. Skövde kommun ska nu skicka bilder till konstnären och låta henne ta ställning till om hon vill ha det så, eller om hon inte vill att det ska synas vad som pågår i parkeringshuset.

– Det finns för- och nackdelar med att det syns igenom. Det kan ju störa verket, men det kan också vara något som Pipilotti väljer att inkorporera. På ett sätt blir bilden lite mer magisk när det finns något bakom, säger Tomas Asplund Gustavsson, som inte skulle bli förvånad om konstnären skulle låta denna transparens finnas kvar.

– Pipilotti tycker om det tvetydiga och jobbar mycket med lager på lager.

I februari kommer hon till Skövde. Hon kommer då att ha med sig någon typ av filmat material för att se hur det ter sig på plats. I augusti kommer det färdiga konstverket att invigas.

Annons

Flera har frågat Tomas Asplund Gustavsson vad det var som lyste på fasaden av parkeringshuset häromkvällen och om det rentav är så som det slutliga konstverket skulle se ut.

– Det är jätteroligt, ett tecken på att det är en väldigt bra placering, något som engagerar, säger han.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan