Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Luciafirandet fyllde domkyrkan till sista plats

På torsdagskvällen bjöds det på traditionsenligt luciafirande i Skara domkyrka. Något som många passade på att utnyttja.

Annons

Luciatraditionen behåller sitt grepp i decembermörkret. På torsdagskvällen fylldes domkyrka till mer än sista plats när domkyrkoförsamlingens körer bjöd på ett vackert och stämningsfullt firande i dubbla omgångar.

Luciatåget bestod av ungdomskörens och flick- och gosskörens medlemmar

Domkyrkokören satt vid sidan av i mittkoret, men bidrog i högsta grad till kvällens luciaakt.

Domkyrkan var fylld till mer än sista plats under torsdagskvällens första framträdande. För att ge alla möjlighet att se konserten har man numera två föreställningar.

Annons

Annons

Är det tradition så är det. Med andra ord var det mesta sig likt när årets luciafirande i domkyrkan genomfördes på torsdagskvällen. Deltog gjorde domkyrkoförsamlingens ungdoms-, flick- och gosskör, samt domkyrkokören, vilka tillsammans omfattar närmare 60-talet sångare. Från dirigentplats ledde Åsa Nyberg styrkorna, medan Reibjörn Carlshamre var bänkad vid pianot.

I takt med att lucian och tärnorna fick sina ljus tända inleddes akten med Var inte rädd för mörkret. Därefter skedde sedvanligt intågande till luciasången, varefter de vitklädda aktörerna tog plats framme i mittkoret.

I oavbruten takt framfördes därefter inte mindre än 16 olika stycken på temat lucia och jul. Givetvis bjöds det på många välkända sånger som Goder afton, några variationer av Staffansvisan, Bered en väg för herran och Betlehems stjärna. Men även lite mindre kända stycken som Luciavisa från Dalsland, Himlen hänger stjärnsvart samt Kom till oss, världens ljus.

– Den här kvällen har vi fokus på lucia, då det finns så många sånger just för detta. Sen blir det även lite julsånger på slutet, konstaterar Åsa Nyberg.

– Vi tänker alltid att man ska förnya och brukar försöka smyga in en del nytt i repertoaren, men det blir ändå mest säkra kort till slut. Folk vill höra det traditionella, tillägger hon.

Inför årets konsert i domkyrkan har körerna haft en lite annorlunda uppladdning. Under förra veckan var ungdomskören och domkyrkokören nämligen i den engelska vänortsförsamlingen Wakefield, utanför Leeds där man framförde luciaprogrammet vid flera tillfällen.

Annons

Annons

– Vi hade framträdanden i två olika katedraler och deltog även i en högmässa. Dessutom blev det ett improviserat framträdande på ett äldreboende, berättar Åsa.

– Vi kom hem sent i måndags och har faktiskt inte tränat sedan dess, utan räknar med att vi klarar oss på det vi gjort i England.

Och givetvis gjorde man det. Något som de många besökarna i domkyrkan garanterat kunde skriva under på efter att ha fått avnjuta nästan en timmes välljudande skönsång i stämningsfull miljö.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy