Annons

Annons

Annons

Östermalm

Mikael har återWendt till Skövde

Text

Mikael Wendt har återvänt till Skövde. Och ja – han kan tänka sig en comeback i Skövdes kommunpolitik också.

Mikael Wendt tror han får det svårt att inte vara politiskt aktiv i Skövde igen, men nya jobbet som rektor på Kavelbro är absolut viktigast, säger han.

Sommaren 2013 meddelade Mikael Wendt att han lämnade alla sina politiska uppdrag i Skövde för att flytta till Halmstad och bli rektor.

På måndagen återvände han för att börja arbetet som rektor inom Gymnasium Skövde Kavelbro med ansvar för programmen bygg, el, VVS och hantverk/frisör.

Han använder tre ord för att beskriva hur det känns: roligt, spännande och bra.

Så tillägger han:

– Jag sökte jobbet när det dök upp, tänkte att det skulle passa. Skillnaden i dag, jämfört med när jag flyttade härifrån för sex år sedan, är att jag har flera vuxna barn varav två bor i Skövde. Nu har de fått barn och jag barnbarn och nu vill jag vara närmare dem. Men det var min fru Suzannes förslag att vi skulle flytta hit.

Annons

Annons

Kan man, som Halmstadbo, sakna Skövde av andra skäl?

– Nej. Om jag ska vara ärlig så tycker jag att Skövde är en bra stad, som funkar bra, men lägesmässigt är Halmstad mycket finare och vackrare. Så är det. Men närheten till familj tror jag över tid är viktigare än platser.

Mikael Wendt har jobbat som rektor sedan han flyttade från Skövde. Både inom grund- och gymnasieskola. Det senaste året har han lett bygget av en helt ny högstadieskola, berättar han.

– Jag anställde all personal, startade skolan i augusti och anställde slutligen en rektor som fortsätter jobbet efter mig.

Ville du inte fortsätta det jobbet?

– Jo, men det dök ju upp ett intressant och spännande jobb i Skövde som jag också ville ha. Och så är det det här med barnen. Det var bara att ta tag i chansen när den dök upp. Men lite dum timing var det.

Vad vill han då med uppdraget som rektor på Kavelbro? Hans främsta mål, säger han, är att försöka påverka så att alla elever får en bra utbildning.

– Vi har ett riksdagsbeslut som säger att de har rätt till det och den rätten måste alla stå upp för. Rätten gäller oavsett vad barnen har med sig, det kan traditioner, kulturer, religioner eller hemmet inte påverka.

Ser du ett problem här?

– När jag kom till Halmstad hade man fem olika skolavslutningar för att tillgodose olika traditioner. Det finns det inte stöd för i lagstiftningen, så jag tog bort dem direkt. Skolavslutning har vi i svenska skolor för att fira skolavslutning, det handlar inte om religion eller tradition. Det finns ingen anledning att fira om inte alla är med, säger Wendt.

Annons

– Det gäller att finna lämpliga lokaler, om det är i en kyrka eller gympasal är underordnat, tillägger han.

Undervisningen då?

Annons

– Där görs också undantag. Det finns elever som inte är med på musik för att föräldrar inte tycker att det är lämpligt och då har man valt att tillgodose det. Det finns elever som inte är med på vissa delar av biologin och religionsundervisning. Det finns det inget stöd för i lagstiftningen och är därför helt på tok. Här finns det massor av rektorskollegor i landet som inte gör sitt jobb, säger han.

I Skövde också?

– Det vet jag inget om. Jag har precis börjat. Men jag vet att det är ett problem i Sverige och jag tänker göra skillnad där jag är. Det är rektorns jobb att faktiskt bedriva den verksamhet som riksdagen beslutat om.

Mikael Wendt säger att han försökt koppla bort Skövde, och skolan inom kommunen, under åren i Halmstad. Han är dock medveten om senaste tidens beslut att lägga ned skolor.

– Jag känner inte till bakgrunden och vill inte kommentera besluten.

– Men alla är, generellt sett, betjänta av långsiktiga tankar om vart man ska hän. Att göra snabba förändringar åt ena eller andra hållet är inte bra i långsiktiga verksamheter så jag hoppas det finns skäl till de förändringar man har gjort, tillägger han.

Hans första konkreta uppgift som rektor på Kavelbro blir att lära känna eleverna, se hur de tar del av, och uppfattar, undervisningen.

– Och så ska jag föra en dialog med lärarna om vad vi gör, vad vi gör bra, vad vi ska fortsätta med, om det finns något vi kan göra ännu bättre och i så fall identifiera det.

Annons

Har du ambitionen att bli skolledare?

– Jag tycker om att jobba och vill göra skillnad. Om det skulle dyka upp en sån möjlighet skulle jag absolut inte vara främmande för det. Det är ingen hemlighet att jag tycker om att påverka och använda mina erfarenheter.

Så var det det där med politiska uppdrag.

Annons

– Jag har varit politiskt aktiv inom regionpolitiken i Halmstad och suttit i sjukhusledningen i Halland den här mandatperioden och sitter fortfarande i ledningen för det kommunala bostadsbolaget i Halmstad. Men det uppdraget lämnar jag vid årsstämman till våren.

Han är inte främmande för att ge sig in i Skövdepolitiken igen.

– Jag har redan varit på ett litet möte med Liberalernas lokala förening och jag tror jag får svårt att hålla mig ifrån politiken.

– Men i första hand ska jag ta tag i, och bilda mig en uppfattning om, uppdraget på skolan. Det är nummer ett.

Musiken då?

– Min paus från musiken har legat nere sen 2001. Jag var i min son Johans studio, som ligger i Skövde, härom kvällen och då öppnade han för möjligheten att jag skulle kunna få vara där lite. Vi får se, vi kanske kan göra något ihop framöver.

Vad har åren i Halmstad lärt dig?

– Jag hade bott så länge i Skövde att jag trodde att det inte var så stora skillnader i vårt land och det kanske det inte är. Men jag lärde mig att när man flyttar är allting okänt och jag tänker på alla människor som flyttat, inte bara inom Sverige utan till annat land, annan världsdel och som ska hantera allt det.

Hur blir det att krypa ner i Simsjön i sommar?

– När det gäller naturen är nog utmaningen störst för Suzanne, som är från Stockholm och uppvuxen som seglarbarn i skärgården där och sedan Halmstadsbo i nästan 30 år.

– Men man kan ju alltid flytta igen, tillägger han.

Bor ni redan i Skövde?

– Nej, vi flyttar hit vid årsskiftet.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan