Annons

Annons

Annons

Fotboll

900 namn för att Rydskolan ska få vara kvar

”Ge Rydskolan mer tid”. Det var elevrådets budskap när man träffade skolpolitiker och tjänstemän tidigare på måndagskvällen för att ge sin syn på förslaget att lägga ner Rydskolans högstadium.

Isak Boström, Matti Al Hamota, Rasmus Teros, Olivia Nielsen och Moses Touma lämnar över 900 namnunderskrifter till Orvar Eriksson, skolpolitiker,

För två år sedan återöppnade Rydskolans högstadium eftersom det behövdes fler elevplatser. Nu finns ett förslag i barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott om att högstadiet läggs ner 2020 och att intaget av elever i år sju stoppas från och med nästa läsår.

Annons

Den 11 december tas beslut.

Inbäddat innehåll

För att få svar på frågor och om möjligt försöka vända förslaget hade skolans elevråd bjudit in Orvar Eriksson (C), ordförande i barn och utbildningsnämnden samt grundskolechefen Pernilla Engqvist-Widegren i kväll.

Annons

De båda inledde med att förklara vad som ligger bakom förslaget. I det fria skolvalet är det allt för få elever som väljer att gå på högstadiet i Rydskolan. I år går bara 24 elever i år sju.

– Unga väljer framför allt Raoul Wallenbergskolan, förklarade Orvar Eriksson som menade att Rydskolan sedan gammalt har ett rykte som är svårt att tvätta bort trots att man försökt locka med spännande specialinriktningar som fotboll, programmering och internationell inriktning och trots att skolan gjorde ett strålande resultat i senaste betygsmätningen.

När för få elever söker blir kostymen för stor. Det är för få elever i lokalerna vilket betyder att man får betala hyra för lokaler som inte används effektivt.

– Det här är pengar som vi skulle kunna använda till lärare istället, framhöll Eriksson.

Isak Boström, en av eleverna, menade att varför inte flytta elever från högstadieskolor där man fått resa moduler för att alla ska få plats. Han betonade också risken med att släppa fram friskolor.

– Att bygga ett kommunalt system på friskolor är inget säkert kort. Det kan sluta med att ni förlorar.

Annons

Matti Al Hamota, även han elev, menade att det inte finns några tomma lokaler på Rydskolan.

– Ska vi ha möte med elevrådet får vi vara i hemkunskapen, inflikade Olivia Nielsen, elevrådets ordförande.

Eleverna påpekade att det är en stor omställning att flytta till en annan skola med risk för konflikter och skadegörelse.

– Människor kanske undviker att flytta till Södra Ryd om högstadiet läggs ner, sa Isak Boström.

Beskedet från eleverna var att ge Rydskolan mer tid.

– Det har inte ens gått tre år. Invänta eleverna i år fem och sex och hur de väljer när de börjar sjuan innan ni bestämmer er.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan