Annons

Annons

Annons

Annons

Skidåkning

Billingens nya konstsnökanoner testas

Text: 

Nu är de nya konstsnökanonerna på Billingen i gång. Men än så länge handlar det bara om provkörning av utrustningen.

De senaste dagarna har kylan tagit ett stadigt grepp över Skaraborg och Sverige. Den som längtar efter skidåkning börjar säkert drömma om vita spår på de nya konstsnöslingorna på Billingen.

Annons

LÄS MER: TV: Häng med ut i nya konstsnöspåren

Annons

På tisdagskvällen kunde de som hittat upp till fritidsområdet i kylan även notera att snökanonerna var igång på stadion och en bit ut på den så kallade campingslingan. Men det var inte den reguljära tillverkningen som startat.

– Det handlar om provkörning av det nya systemet som vi kör ihop entreprenören och i och med att det är minus så blir det snö istället för vatten när maskinerna är igång, konstaterar Karin Holgersson.

Hon påpekar vidare att entreprenaden ännu inte är klar och slutbesiktigad och att kommunen därmed inte fått konstsnöspåret överlämnat ännu.

– Nu håller vi på och funktionstestar alla stationer och utrustningar och kollar att allt går som det ska, så vi tar över en fungerande anläggning, säger Karin.

Inbäddat innehåll

Hon konstaterar vidare att man hade provkört oavsett om det varit minus eller inte och att den snö som blir i samband med testen, är en bonus inför kommande snöläggning, givetvis förutsatt att den ligger kvar.

När det gäller tiden för start av ordinarie snötillverkning är det som alltid vädret som avgör när det blir. Just nu finns enligt Karin Holgersson bara en specifik tid man jobbar mot, nämligen invigningen, som är tänkt att hållas i samband med konstsnöracet med ordinarie datum den 28 december.

Annons

Annons

– Sen får vi se vad som händer innan dess. Det kan ju bli natursnö eller mer minusgrader så vi kan köra anläggningen. Och skulle det inte finnas någon snö den 28 december flyttas invigningen med tävlingen, till den 18 januari, som är reservdag för arrangemanget, säger Karin Holgersson.

Annons

Annons

Till toppen av sidan