Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

16-årige Hampus handlar med exklusiva kläder

Hampus Schnitzler är 16 år och har sedan ett halvår drivit Plugskovde, där han handlar med skor och kläder i små upplagor.

– Jag har 2 500 följare och är bland Sveriges största resellers.

Nätförsäljning. Hampus Schnitzler, 16 år, är en av Sveriges största resellers av limiterade kläder och skor.

Det blir mycket tid vid datorn. "Man måste ha kunskap om vad olika kläder kostar och vad folk gillar. Annars är det lätt hänt att man förlorar, istället för tjänar pengar", säger Hampus Schnitzler.

16 år ung har Hampus Schnitzler framtidsplanerna klara. "Drömmen och det slutgiltiga målet att öppna en egen affär".

Verksamheten går ut på att köpa och sälja exklusiva och limiterade kläder från olika företag som Supreme eller Off White, som bara säljer kläder i små upplagor, eller Adidas eller Nike, som ibland ger ut limiterade upplagor. Utrustad med dator, mobil och Instagramkonto handlar han med kunder över hela norden.

Annons

Annons

– Jag har 2 500 följare och är bland Sveriges största resellers. Jag har kontakt med säljare i England och byter kläder med dem. Man måste ha kontakter för att få tag på de ovanligaste plaggen med mest värde.

Hampus stora intresse för kläder infann sig när han började på högstadiet.

– Jag märkte då hur många hade märkeskläder, och för ungefär ett och ett halvt år sedan såg jag på nätet om det här med exklusiva och limiterade tillgångar, och blev genast intresserad av det också.

Hampus började köpa kläder på så kallade "drops", när ett känt märke släpper väldigt små upplagor av vissa plagg vid en given tidpunkt.

– Har man då tur och får tag i en tröja som det är "hype" (mycket stor efterfrågan) på, så kan det bli "resale". Det kan vara vara flera miljoner personer som vill ha den här tröjan, och det kanske bara släpps 10 000, då skjuter värdet i höjden. Man kan köpa en tröja för 2 000 kronor och sälja den för mellan 8 000 och 10 000 kronor om det blir bra hype på ett exklusivt plagg.

Blir du rik på din verksamhet?

– Det har väl inte blivit några jättepengar än så länge, men den bästa affär jag gjort hittills var ett par skor, Nike X Off White, som jag köpte för 1500 kronor och sedan kunde sälja för 10 000.

När vi träffar Hampus har han på sig jeans som hålls uppe med ett skärp från Off White, men den riktiga dyrgripen, en t-shirt från märket Supreme med en tryckt bild av rapparen Gucci Mane har han nedpackad i en påse.

Annons

– Det är en photo-tee som jag köpte i morse för 2 300 kronor och då är den begagnad. På bilden har Gucci Mane på sig en tröja från Supreme. Jag kommer bara ha den på mig några timmar åt gången när jag är framme på staden. Sedan blir det extremt försiktig hantering och handtvätt för att trycket inte ska spricka.

Annons

Hampus visar också en sko som är ett samarbete mellan Off White och Nike. Paret kostade 2 000 kronor vid inköpstillfället, men är nu värda betydligt mer, cirka 4 000 kronor.

– Jag hade lite tur och kom över dem på en "raffle", en utlottning om vilka som får köpa.

På vissa hemsidor gäller det att vara snabb, då det är de som först är klara med sin beställning som får köpa.

– Det kan handla om tre till tio sekunder innan varan är slut. Och på den tiden ska man ha hunnit skriva in sina kortuppgifter, namn och göra klart beställningen. Det är många som använder botar, specialprogram som checkar ut beställningen på bara någon sekund.

Hampus menar att handeln med exklusiva kläder på bara några år blivit extremt stort.

– Frågar man 15-åringarna idag vad Supreme är för något, så vet säkert 95 procent av dem det. Och alla vill ha kläderna.

Det finns butiker som handlar med exklusiva plagg i bland annat Trollhättan, Örebro och Stockholm.

– Butiken i Stockholm heter Plugmeplease och omsätter många miljoner. Men så åker ägaren över hela världen för att hitta ovanliga kläder.

På vardagarna går Hampus första året på Västerhöjdsgymnasiets samhällsprogram och driver sin verksamhet från rummet hemma i Hentorp.

Vad har du för framtidsplaner?

– Först ska jag bygga upp en budget och starta en firma. Samtidigt som jag sköter skolan.

– Sedan är drömmen och det slutgiltiga målet att öppna en egen affär. Kanske i Jönköping, där det finns fler tänkbara kunder, men allra helst här i min hemstad Skövde, säger Hampus Schnitzler.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan