Annons

Annons

Annons

Västermalm

Nya solceller ska spara pengar åt kommunen

Text

Skövde kommun vill satsar mer på solceller. Rydskolan, Västerhöjd, Tidans äldreboende samt den nya förskolan på Dalvägen är fastigheter som föreslås få var sin anläggning under 2019.

Annons

Annons

Sedan tidigare har kommunen installerat solceller för elproduktion på Stadshuset och Arena Skövde. Efter ett års drift konstateras det att ägandet hittills varit problemfritt och att produktionen gått enligt prognos och visar ett positivt resultat.

För närvarande går det att söka statligt investeringsstöd för anläggning av solceller. Stödet innebär att man får 30 procent av investeringskostnaden betald, förutsatt att anläggningarna är färdiga senast den 31 december 2020.

Bland annat med detta som utgångspunkt finns nu ett förslag i servicenämnden att kommunen ska gå vidare och bygga fler solcellsanläggningar på sina fastigheter. Under 2019 föreslås Västerhöjdsgymnasiet, Rydskolan, nya förskolan på Dalvägen samt Tidans äldreboende få solpaneler uppsatta.

Största anläggningen blir på Rydskolan, där den installerade effekten uppges till 136 kilowatt. Västerhöjdsgymnasiet i sin tur är på 124,5 kW, medan Tidans äldreboende är på 76 kW och förskolan på Dalvägen är på 35 kW.

Siffrorna är preliminära och kan komma att förändras med + – 5 procent, beroende på eventuellt oförutsedda tekniska hinder, eller om det visar sig att kommande leverantör kan leverera en mer effektiv anläggning än vad kommunen satt upp som krav.

Totalt för de fyra objekten uppges investeringskostnaden, inklusive det statliga stödet, till 2,86 miljoner kronor. Enligt gjorda beräkningar förväntas de nya anläggningarna bidra till sänkta driftskostnader med drygt 107 000 kronor per år totalt, fördelat efter storleken på de fyra fastigheterna objekten.

Annons

Annons

Utöver de fyra nämnda fastigheterna finns även en plan för vilka fastigheter som ska utrustas med solceller under 2020. Här nämns Kavelbrogymnasiet, Tomtegården, Vasaskolan, Eriksdalsskolan, Norrmalms äldre boende och Bagaren. Dessa ingår dock inte i förslaget till torsdagens servicenämndsmöte.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan