Annons

Annons

Annons

Skövde

Årets julklapp – succé eller fiasko?

Text

Nu är det klart – årets julklapp är återvunna kläder. Succé eller fiasko? Om detta finns säkert många olika uppfattningar.

Annons

Annons

Årets julklapp utses av Handelns utredningsinstitut HUI Research och presenterades tidigare på tisdagen. Den här gången blev det ingen nyproducerad hightechpryl som lyftes fram. I stället handlar det om något så otippat som återvunna kläder, eller second handplagg som de också kan kallas.

Second handbutiker finns garanterat på varje ort med någorlunda storlek. Röda korsets Kupan, och Erikshjälpen/Gengåvan är några av de stora i branschen.

Hos Kupan i Skövde finns bland annat Birgitta Johansson och Irene Malm på plats och sköter verksamheten den här tisdagen. De bekräftar att de hört nyheten om årets julklapp och tycker det är ett bra val.

– Det är verkligen bra, vi säljer oerhört mycket kläder. Vi får hela tiden in nya plagg och fyller på ställningarna så fort vi hinner plocka upp, säger Birgitta.

– Det som inte blir sålt inom vissa veckor tar vi till det billiga rummet. Där får man fylla en kasse för 25 kronor och då brukar det gå åt, tillägger hon.

Tror ni er försäljning av kläder kommer att få en extra skjuts nu med tanke på titeln årets julklapp?

– Det är väl svårt att säga men jag tror att folk är mer medvetna i dag och det finns väldigt bra kläder här, så förhoppningsvis kommer vi att sälja mer, konstaterar Birgitta.

Hon tycker rent allmänt att kundtillströmningen ökat de senaste åren och konstaterar att besökarna på Kupan består av en bred blandning ur flera hänseenden.

Annons

– Det är både yngre och äldre. Sen har vi många nya svenskar och studenter som handlar här. De köper en del husgeråd men även kläder, säger Birgitta.

Annons

Om återvunna kläder blir årets julklapp återstår att se. Att högsäsongen för julpynt och -prylar har infunnit sig står dock ställt utom all tvivel.

– Vi hade julmarknad i helgen, då gick det åt massor och jag har sålt mängder redan i dag. De julsaker vi säljer i år har vi för övrigt fått in under året. Det fanns inget sparat sedan i fjol, säger Birgitta Johansson.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan