Förslaget om att lägga ner Varola skola har kritiserats, inte minst på sociala medier.
Som ordförande för nämnden har Orvar Eriksson (C) fått stå till svars för mycket. I dag ger han sin syn på frågan.

Orvar Eriksson (C) har snart suttit som ordförande i barn- utbildningsnämnden i ett år. Nu ger han sin syn på kritiken kring Varola skola.
Barn- och utbildningsnämndens ordförande Orvar Eriksson (C) berättar att Centergruppen ska ha ett möte ikväll, ett internt möte, där man ska diskutera om det är något man kan göra för Varola.
Annons
– När det blir så här mycket skriverier så vill vi veta ifall vi står fast vid förslaget, om vi har missat något, eller om vi anser att det finns något vi kan göra. Dessutom har det gått några veckor sedan vårt senaste möte, berättar Orvar Eriksson.
Han förklarar att situationen känns lite tillspetsad och han medger att frågan är svår.
Annons
– Det är ingen enkel sak att lägga ner en skola och framför allt en skola som funnits länge på en ort på landsbygden.
Hur ser du på att föräldrarna sannolikt kommer överklaga ett nedläggningsbeslut?
– Hade jag bott där hade jag gjort samma sak, försökt att hitta en lösning. Det är förståeligt, säger Orvar Eriksson (C).
Har nämnden fått i uppdrag att lägga ner Varola skola?
– Vi tittade på att ta bort en lärartjänst för att skolan skulle närma sig en ekonomi i balans. I samband med det gjordes en utvärdering och en konsekvensanalys som kom fram till att det inte fanns utrymme för att ta bort mer än en halv lärartjänst. I samband med det sade alla lärare upp sig på skolan. Utan lärare kan man inte bedriva någon undervisning, det strider mot skollagen.
Beslutet om Varola skolas framtid ska tas i morgon i samband med ett extrainsatt nämndmöte vid lunch.
– Vi har sagt till föräldrarna i Varola att vi inte har något emot ifall de vill starta en friskola och det finns ju en lokal. Men att bordlägga den här frågan vore en katastrof för barnen, anser Orvar Eriksson.
Han säger att han tycker att situationen är tragisk.
Annons
– Jag har suttit som nämndens ordförande i ett år och på den tiden har jag varit med om att lägga ner två skolor. Det är trist och tråkigt, men dessvärre nödvändigt. Det här blev ett forcerat beslut i allra högsta grad i och med uppsägningarna för någon månad sedan. Jag delar Varolabornas kamp i sak, om att de kämpar för att få behålla sin landsbygdsskola, det har jag respekt för. Men här tycker jag att man skjuter budbäraren, den som fick i uppdrag att berätta, men jag antar att det ingår i mitt uppdrag, säger Orvar Eriksson.