Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Widegren (M): Därför röstar jag för ny statsminister

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.Väljarna har sagt sitt. Det skall vi folkvalda självklart respektera. Det är nu vår uppgift enligt grundlagens parlamentarism att riksdagen skall utse regeringsbildare. Sverige och Skaraborg har fantastiska möjligheter men också utmaningar. Det kräver ett nytt ledarskap, förändring och tydliga konkreta reformer som tar tag i det Skaraborgare upplever inte fungerar. Därför röstar jag för ny statsminister, Ulf Kristersson, denna vecka.

Sverige och Skaraborg behöver nu bästa möjliga regering. Det är den alliansregering vi gick till val på.

Alliansen är en värdegemenskap som under lång tid har utvecklat politiskt program. Reformer finns i vår gemensamma reformagenda, i gemensam ekonomisk politik och ett omfattande gemensamt agerande i riksdagen. Statsministeromröstningen handlar därför också om Sveriges politiska vägval.

Annons

Annons

Därför vill vi bilda största möjliga alliansregering för att kunna genomföra mesta möjliga allianspolitik. En regering som bygger på Alliansens politik, verkar i Alliansens anda och arbetar på Alliansens villkor. Det betyder att de allianspartier som kan och vill nu bildar regering och samarbetar nära med det eller de partier som väljer att stå utanför. Helst att alla Alliansens fyra partier är med. Annars så många som möjligt.

I Sverige tror vi på jämställdhet, individualism och alla människors lika värde. Vi bygger välstånd genom att handla med andra länder och engagerar oss i internationella sammanhang. Så skall Sverige fortsatt utvecklas, där rätten att fatta livets stora beslut ligga hos var och en. Kön, klass eller klan ska inte avgöra framtiden för våra barn och ungdomar.

Sverige har ett viktigt delansvar i en trasig värld. Men vi har samtidigt hela ansvaret för hur det går i vårt eget land. Det kräver en mer genomtänkt svensk migrationspolitik. Därför krävs nu en parlamentarisk utredning för en långsiktig migrationspolitik som är stram, ansvarsfull och human.

Under de senaste fyra åren har polistätheten sjunkit och är nu den lägsta på tio år. I Skaraborg har polisen blivit attackerad. Statens grundläggande funktioner lever inte upp till Skaraborgares förväntningar. En ny regerings viktigaste uppgift är att ta tag i de akuta problemen och återupprätta tilltron till det svenska samhällskontraktet.

En ny regering kommer att förstärka det militära försvaret rejält. De kriminella gängen och internationella stöldligorna ska möta fler och bättre utrustade poliser, med större befogenheter. Straffen kommer att skärpas. En ny regering kommer att kapa vårdköer genom att den beprövade "kömiljarden" förstärks och utvecklas.

Annons

Annons

Det är framgångsrika företag och en växande ekonomi som leder till välstånd och trygghet. Att många fler arbetar och försörjer sig själva och att det alltid lönar sig bättre att jobba än att leva på bidrag, är nödvändigt för att värna den svenska välfärdsmodellen. En ny regering kommer att sänka skatten på arbete och för pensionärer. Främst för dem med låga inkomster. Men även de allt högre marginalskatterna måste sänkas.

En ny regering kommer därför satsa på den infrastruktur som gör att tågen går i tid och vägarna blir farbara. Vi ska stärka de gröna näringarna så att de klarar internationell konkurrens. Skatter på drivmedel måste ta hänsyn till skogs- och lantbrukets förutsättningar. Angreppen mot äganderätten till skog och mark måste stoppas.

Detta – och mycket annat – kan nu bli verklighet. Inte för att det är enkelt. Men för att det vore möjligt. Och för att det är rätt.

En ny regering kommer säkert förlora en och annan omröstning mot oheliga politiska allianser. Sker det ofta och i principiellt viktiga frågor så får riksdagen välja en ny regering. En minoritetsregering måste ha respekt för att det är riksdagen som bestämmer. Men riksdagen ska också veta att en regering som jag leder bara regerar vidare om den kan regera med integritet.

Andra regeringsalternativ skulle vara sämre för Sverige. Mer socialistiska. Mindre frihetliga. Sämre för företagande och entreprenörskap. Sämre för äganderätt och valfrihet. Sämre för landsbygd och gröna näringar. Sämre för klimat och konkurrenskraft. Sämre för Sveriges försvar, rättsväsende och polis. Sämre för Skaraborg. Därför röstar jag för ny statsminister.

Cecilia Widegren (M), riksdagsledamot Skaraborg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan