Annons

Annons

Annons

Se hans chock – här får SVT-vinnaren träffa släkten i ’Allt för Sverige’

Text

Kyle Johnson är tillbaka som mellanstadielärare på skolan i Minnesota.

Men han har definitivt inte glömt den omtumlande resan till Sverige och mötet med 150 släktingar i Skövde.

– Det var fantastiskt, enda problemet var att vi hade så kort tid på oss, säger Kyle till tidningen.

Inbäddat innehåll

Därför har han redan börjat fundera på att återvända till Sverige för att under mer stillsamma former få möta många av sina nya släktingar och prata i lugn och ro med dem.

Vad tänkte du när du mötte 150 personer i en sal på Knistads herrgård?

– Det var en stor överraskning att så många hade slutit upp bara för att träffa mig, Jag hade svårt att tro mina ögon, konstaterar Kyle.

Annons

En släkt

I programmet konstaterade han att det inte längre ska vara en amerikansk del och en svensk del av familjen, utan att de nu ska vara en släkt.

Annons

Kyle vill helt enkelt tillbaka till Sverige för att knyta nya band, det är dock inte klart under vilka former det ska ske.

– Om det sedan sker genom att jag blir inbjuden till en svensk talkshow eller om jag betalar det själv är inte klart i dagsläget, fortsätter amerikanen.

Tror du att någon från den övriga familjen i så fall kommer att följa med?

– Jag vet redan en kusin som gärna åker, kanske mamma och pappa. De är redan lite avundsjuka på allt jag fått uppleva, spekulerar amerikanen.

Vad är det du minns mest från programserien "Allt för Sverige"?

– Det varierar faktiskt från dag till dag. Under serien var vi med som en mängd olika saker, som när vi besökte ön Landsort och på nationaldagen träffade familjer som själva flytt till Sverige. Det ökade förståelsen för vad våra svenska släktingar varit med om, berättar Kyle Johnson.

Kyle Johnson hittar sina rötter i en liten stuga i Grolanda. Gustaf Andersson mötte många motgångar i livet, men tog sig tillbaka och därför kom Kyle till Sverige.

Kyle Johnson och Ashley Mullinax– två amerikaner på väg ut mot oväntade och vackra äventyr på Landsort.

Ashley Mullinax och Kyle Johnson fick lära sig allt om Astrid Lindgren och hennes figurer på Astrid Lindgrens värld i Vimmerby.

Christina Wight och Kyle Johnsson möter elever på Västerhöjdsgymnasiet i Skövde.

Annons

Annons

1,5 miljoner lämnade

Från mitten av 1800-talet till tidigt 1920-tal lämnade ungefär 1,5 miljoner Sverige och flyttade främst till USA. Efter hand återvände omkring en femtedel av emigranterna.

Resan till Amerika gick med båt över Atlanten. Visserligen hade den orörda jorden i den amerikanska Mellanvästern en stark dragningskraft på fattiga jordbrukare från hela Europa, men även andra faktorer var viktiga för många av de emigrerande svenskarna. Befolkningsökning i det gamla hemlandet stärkte konkurrensen om tillgänglig jord och missväxten 1867 försvårade förhållandena på den svenska landsbygden under en tid.

Inbäddat innehåll

Det var bland annat då Gustaf Andersson från Grolanda valde att ta steget att bli utvandrare. Kyle Johnson hittade själv släktrötterna i en liten stuga i Grolanda.

– Gustaf flyttade långt, men ändå inte. Om jag vaknade upp här i Axvall skulle jag tro att jag var i Minnesota. Men hela Sverigeresan var väldigt omtumlande, säger han.

Många motgångar

Hans anfader Gustaf Andersson mötte många motgångar i sitt liv, bland annat dog hans första hustru Klara på överfarten till Amerika, detta sedan dysenteri spridit sig på fartyget.

Men väl i det nya landet drabbades han av kärleken på nytt under en gospelkonsert. Men även hans andra hustru, sångerskan Margaret. gick bort i en epidemi.

Tredje hustru

Men Gustaf gav sig inte och skaffade sig en tredje hustru, men även Johanna tynade bort efter att ha tillbringat tio år på sjukhus.

Annons

– Gustaf Andersson upplevde väldigt många stora sorger under sitt liv. Ändå tog han sig förbi alla motgångar.

Men så småningom hittar Gustaf en ny kvinna – Rozella. De får sonen Russel Johnson som när han gifter sig med Crace MacCann får sonen Bryan, som är Kyles pappa. Nu har vinnaren av "Allt för Amerika" också tagit över gården, som Gustaf en gång började bygga 1864.

Annons

– Jag har i alla fall en bra historia att berätta, konstaterar Kyle Johnson.

Svenskarna har gjort avtryck

Ändå är det inte det vackra landskapet som lämnat störst avtryck, utan svenskarna han mött.

– Intrycken Sverige blev mer fantastiska än jag trott, men under programmet arbetade vi också med ett av världens bästa produktionsteam. Även de andra medarbetarna kring tv-serien var fantastiska.

Västerhöjd inifrån

De amerikanska deltagarna fick också uppleva Västerhöjdsgymnasiet inifrån och överraskades bland annat av att skolmaten i Sverige faktiskt var gratis.

På kvällen besökte de Olstorp och fick lyssna till Björn Rosenström och det kanske var bra att de inte förstod allt i de svenska texterna.

Men roligt hade de – både i Skövde och alla de andra platser de besökte.

Så räkna med att många av deltagarna ganska snart är tillbaka.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan