Annons

Annons

Annons

Annons

”Wow”- siffror för gymnasierna teknikprogram

Nu tar tjejerna allt mer plats i industri - och teknikprogrammen på Skaraborgs gymnasier. – Vi har under flera års tidjobbat med att locka fler tjejer och nu har det äntligen gett resultat, säger Hans Karlsson rektor på Volvogymnasiet.

Nya siffror från Utbildning Skaraborgs antagningskansli visar att en majoritet av teknikcollege-certifierade gymnasieutbildningar i region Skaraborg har fyllt sina platser läsåret 2018/2019.

Annons

På Västerhöjd har en ny inriktning i produktionsteknik startats. Kursinnehållet har utformats genom att företag, Högskolan i Skövde och utbildningsanordnare i lokal styrgrupp har samverkat tillsammans med målet att säkerställa framtidens kompetensbehov.

Emanuel Pettersson, programledare teknikprogrammet på Västerhöjd, har varit med sedan idéstart.

– Vi visste om behoven hos företagen i Skövde och för drygt ett år sedan började vi jobba fram den nya, mer praktiskt lagda inriktningen. Vi höll det först ganska internt, men redan på gymnasiemässan 2017 kom föräldrar fram och visade en nyfikenhet, säger han i ett pressmeddelande från Skaraborgs kommunalförbund.

Annons

På Gymnasium Skövde, Kavelbrogymnasiet, har också industriprogrammet med inriktning svets fått alla sina platser fyllda. De positiva antagningssiffrorna syns även på övriga orter i Skaraborg hos teknikcollege-certifierade skolor. Däribland fullsatta industriprogram på Lagman-, Vadsbo, de la Gardie och Ållebergsgymnasiet. Ett sådant högt söktryck var väldigt längesedan och skolorna hoppas att trenden ska vara ihållande.

Den långlivade trenden att det är killar som söker sig till industri-och teknikutbildningar har fått en annan infallsvinkel, i alla fall utifrån Volvogymnasiets statistik.

På deras industriprogram finns 48 platser i årskurs 1 och 20 av dem är tillsatta av tjejer.

– Vi är oerhört positiva till den siffran. Vi har under flera års tidjobbat med att locka fler tjejer och nu har det äntligen gett resultat, säger Hans Karlsson rektor på Volvogymnasiet.

Annons

Lichron teknikgymnasium är en skola som i år har ökat antalet förstahandssökande markant. På deras Industritekniska program med inriktning automation och CNC-teknik har de 41 sökande på sina 36platser.

– Det är verkligen en unik siffra, speciellt jämfört med förra året när vi hade 14 förstahandssökande. Vi har satsat mycket på marknadsföring riktad mot årskurs 8 och 9. Där har min personal gjort ett fantastiskt jobb i att engagera och informera inför gymnasievalet säger Jonas Bergström rektor på Lichron.

Annons

Annons

Till toppen av sidan