Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Forskarfredag lockade många besökare

Idag är det Forskarfredag i Sverige och hela Europa. Så även i Skövde.

– Vi vill att allmänheten ska få upp ögonen för hur intressant det är med forskning, säger projektledare Tanja Lundberg på Assar.

Matematik med såpbubblor. Gustav Friberg, tillsammans med kompisarna på Volvogymnasiet provade att doppa olika figurer i såpvattnet.

Tobias Andersson och Daniel Svensson, från Högskolan i Skövde, berättade om sitt arbete med forskning inom skärande bearbetning.

Vid ett antal stationer kunde man få veta mer om forskning och framsteg.

Med hjälp av modellen Emanuele Bombardelli, iförd diverse rörelsesensorer, visar Anna Brolin och Aitor Iriondo Pascual hur man med hjälp av smart teknik kan hjälpa människor att arbeta på ett sätt som minskar risken för arbetsskador.

Annons

Annons

Tanja Lundberg, Assar Industrial Innovation Arena, längst till höger, var projektledare för Forskarfredagen i Skövde.

Yohannes Tadesse Aklilu, matematiklärare på Högskolan i Skövde, visade med hjälp av såpbubblor och geometriska former hur man med minsta möjliga yta sammanbinder formens samtliga kanter.

Många intresserade elever ville veta mer om hur såpbubblor kan användas för att demonstrera matematiska samband i geometriska figurer.

En heldag i forskningens tecken hålls under fredagen på runt om i Europa. I Skövde får skolungdom, allmänhet och näringsliv en chans att närmare se vad vetenskapen kan göra.

– Forskarfredag är ett samarbete mellan Högskolan i Skövde, Balthazar och Assar, säger Tanja Lundberg, som är projektledare på Assar Industrial Innovation Arena.

– Det är ett internationellt evenemang av organisationen Vetenskap och allmänhet, som jobbar med att få ut forskning och vetenskap till allmänheten.

Dagen inleddes med en frukost för näringsliv och forskare med temat Allt du vill veta om AI (Artificiell Ingelligens). Under förmiddagen började skolprogrammet där elever från Skövdes gymnasieskolor i ett antal stationer hade chansen att få veta mer om olika forskningsprojekt.

I en av stationerna visade matematikläraren, Yohannes Tadesse Aklilu, med hjälp av såpbubblor och geometriska former hur man med minsta möjliga yta sammanbinder formens samtliga kanter.

Annons

– Det här var spännande, sa Gustav Friberg, som tillsammans med kompisarna på Volvogymnasiet provade att doppa olika figurer i såpvattnet.

Annons

Därefter fick eleverna träffa forskare från Högskolan i Skövde och prova på olika stationer som visualiserar forskningsresultat och metodutveckling.

Efter lunch fortsätter programmet med öppet hus och tävlingen Forskar Grand Prix, som är en tävling i presentationsteknik för forskare. På fyra minuter ska forskarna presentera sin forskning på ett så enkelt, inspirerande och pedagogiskt sätt som möjligt. Vinnaren går till final i Stockholm.

Under dagen kan besökarna få veta mer om bland annat digitaliserad bilindustri, 3D-printing, laserskärning, analog och digital design, samt smarta arbetskläder. Här visar Anna Brolin och Aitor Iriondo Pascual hur man med hjälp av rörelsesensorer och smart teknik kan hjälpa människor att arbeta på ett sätt som minskar risken för arbetsskador.

Dagen fortsätter med information om Assar, om hållbara material och det blir även en vetenskapsfrågesport under ledning av dagens konferencier, komiker och programledaren Fritte Fritzon, innan det är dags att tillkännage segraren i Forskar Grand Prix och avslutning av dagen.

– Vi hoppas besökarna får med sig mycket information och inspiration om vetenskap och teknik i allmänhet. Och kanske en ny bild av att forskning inte är så konstigt.

– Det görs otroligt mycket bra forskning, men den stora utmaningen är att den ska komma till nytta hos användarna, säger Tanja Lundberg.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan