Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ridsport

Allt inför helgens Hästival

Dressyrardennern Torsten och Linda Nilsson, från invigningen av ridsport-EM i Göteborg i fjol.

Annons

Fartfyllda uppvisningar varvas med nya kunskaper om hästforskning när den sjätte Skarahästivalen arrangeras nu på lördag, 29 september. Platsen är den helt nybyggda ridanläggningen på Skålltorp utanför Skara.

Beridet bågskytte visas upp av mästaren Mats Woxmark på Hästivalen.

Frihetsdressyr med Frida Schaffer, somarbetar med sin fyraåriga camarguehäst.

Friska och glada hästar är ett genomgående tema vid årets Hästival, som ingår som en del i Smedjeveckan, SLU:s årliga populärvetenskapliga vecka. Malin Axel-Nilsson, utbildad etolog som doktorerat i hästens beteende är en av föreläsarna. Hon ska berätta om hästens fyra olika temperament, och hur det kan komma sig att hästar kan reagera helt olika när de utsätts för oväntade händelser.

Annons

Jenny Yngvesson, etolog och forskare vid SLU i Skara, ska presentera sin forskning om hästars beteende i lösdrift jämfört med i stall med boxar och spiltor.

Annons

En annan samarbetspartner på Hästivalen är Västergötlands Ridsportförbund, medarrangör till en föreläsning om framtidens ridanläggning, med sakkunnige Marcus Lundholm från Svenska Ridsportförbundet. Den helt nya anläggningen hos Skaraortens Ryttarförening blir ett konkret exempel att knyta an till.Det blir också föreläsningar om att förebygga ohälsa hos hästar.

I ridhuset kommer olika uppvisningar att avlösa varann. Från Vetlanda kommer den riksbekanta dressyrardennern Torsten och hans ryttare Linda Nilsson, Sveriges enda ardennerekipage som tävlar på hög nivå i dressyr. Från Dalarna kommer Mats och Ylwa Woxmark, som utbildar och har uppvisningar i beridet bågskytte. Mats Woxmark har dessutom mästerskapsmedaljer både från svenska och internationella tävlingar.

Från Västergötland kommer ett antal ekipage som visar trav, brukskörning, islandshästars alla gångarter, western och working equitation. Frida Schaffer kommer med sin häst för att visa frihetsdressyr.

– Frihetsdressyr är att ha en kommunikation med din häst och kunna utbilda den till högre nivå utan att ha utrustning som sadel och träns, förklarar Frida Schaffer, som är utbildad instruktör i frihetsdressyr och har arbetat på Horse Vision på Kinnekulle i två år.

Hon kommer att berätta om grunderna i frihetsdressyr, och hur man kan börja träningen.

– Sedan kommer jag också att visa några trick, för det vet jag att publiken vill se, säger Frida Schaffer.

Flera av uppvisningarna arrangeras i samarbete med Svenska Hästavelsförbundet. Det blir fri entré till årets Hästival, som är en av aktiviteterna i Häståret, ett projekt som Skara Hästland fått bidrag från EU och Leader för att genomföra.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy