Annons

Annons

Annons

Skara

Nils Holgersson-rapporten: Här är dyrast att duscha

Vad du betalar för vattnet i kranen varierar kraftigt beroende på var du bor. I Skaraborg skiljer det mycket mellan kommunerna, den dyrast kommunen att duscha i är dubbelt så dyr som den billigaste.

Det visar den årligen återkommande Nils Holgersson-kartläggningen av VA-priser i kommunerna.

Enligt Hyresgästföreningen, som står bakom undersökningen, har prisutvecklingen på vatten- och avloppstaxorna har stigit med 15 procent sedan 2013, medan den allmänna prisutvecklingen legat på 3,5 procent under samma tidsperiod

Annons

– Vi ser kraftiga prisskillnader på vatten och avlopp mellan kommunerna. Förutsättningarna för kommunerna varierar visserligen, men de stora variationerna är ändå svåra för en enskild konsument att förstå. En liter mjölk kostar lika mycket över hela Sverige medan det är väldigt stora prisskillnader för en liter vatten beroende på var man bor, säger Jennie Wiederholm, ordförande Nils Holgersson-gruppen.

Annons

I Skaraborg skiljer det stort mellan kommunerna. Billigast vatten finns i Tibro, där kostnaden för vatten och avlopp i en "typlägenhet" på 67 kvadratmeter blir 2 721 kronor per år. Samma lägenhet i Gullspång kostar 4 797 kronor för samma tjänster.

I "riksligan" står sig Skaraborgskommunerna däremot bra. Tibro hamnar på plats 13 i rikslistan, Götene på plats 32, Skara 59, Skövde 60, Falköping 79 och Tidaholm 99.

Prisutvecklingen varierar stort över landet. Nils Holgersson-rapporten visar att i 21 kommuner har taxan höjts med över 10 procent det senaste året. Det kan innebära många hundralappars höjning från ett år till ett annat för konsumenterna.

– Vi måste komma bort från ryckigheten i prissättningen. Det behövs en förutsägbarhet från år till år och eventuella höjningar bör göras över tid. Vattenräkningen ska inte behöva komma som en överraskning för de boende, säger Jennie Wiederholm i ett pressmeddelande.

Klimatförändringarna kommer att föra med sig både fler skyfall med översvämningar och fler fall av akut vattenbrist framöver. Det ställer stora krav på en modernisering och klimatanpassning av Sveriges VA-nät – vilket sannolikt kommer innebära höjda avgifter för hushållen framöver, menar Hyresgästföreningen.

Annons

– Att VA-taxor ska täcka förbrukning, drift och underhåll är självklart. Och det är viktigt att VA-näten klimatanpassas. Men den stora frågan är hur kostnaderna för klimatanpassning av offentlig infrastruktur ska finansieras. Vi behöver en ordentlig diskussion om hur kostnaden för uppgraderingen av VA-systemen ska fördelas, säger Jennie Wiederholm.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan