Annons

Annons

Annons

Avtal med viktig verksamhet rivs upp

Text

Alla Skaraborgs kommuner inklusive Skövde har sagt upp avtalet med kvinnohuset Tranan. Man vill se över avtalet. – I första hand är det Skaraborgs kommuner som ska ha tillgång till platserna, säger Lena Friberg, socialchef i Skövde.

Kvinnohuset Tranan ger utsatta kvinnor skydd

Skaraborgs 15 kommuner bidrar med sammanlagt 1,3 miljoner kronor till verksamheten i kvinnohuset Tranan i Skövde. Kvinnohuset erbjuder skyddat boende till utsatta kvinnor, prevention och samtalsmottagning.

Annons

Annons

LÄS MER: Oroande besök i kvinnohus

Nu har samtliga skaraborgska kommuner, inklusive Skövde, sagt upp avtalet som löper ut vid årsskiftet. Lena Friberg säger att kommunen vill diskutera avtalets innehåll.

–Under 2017 fick bara sex av Skaraborgs 15 kommuner tillgång till placeringar vilket det har blivit en del diskussioner om, säger Lena Friberg.

Här vill de bidragsgivande kommunerna ha en ändring, så att de har förtur till platserna.

–Kommunerna har förtur, påpekar Elisabeth Hätting, verksamhetschef för Kvinnohuset Tranan.

– Om Jönköpings kommun och Skövde kommun ringer samtidigt och behöver ett rum går Skövde före. Samtidigt kan inte varje kommun ha ett eget rum, det skulle bli väldigt dyrt, säger Elisabeth Hätting.

I andra fall kan det hända att det finnas ett rum ledigt med plats för en vuxen och ett barn. Så hör Töreboda av sig och vill ha en plats för en kvinna med tre barn. Då fungerar det inte.

Platser som inte utnyttjas av Skaraborgs kommun kan hyras av kommuner utanför Skaraborg men till ett högre pris.

Såväl socialnämndens ordförande Anna Bergman (M) och Lena Friberg betonar att kvinnohuset bedriver en bra och uppskattad verksamhet.

Annons

– Vi är jättenöjda med verksamheten och ambitionen är att avtalet med Tranan ska löpa vidare, säger Anna Bergman.

Parterna har träffats vid ett par tillfällen och Elisabeth Hätting, förklarar att hon har lämnat ett förslag till kommunerna som ett fortsatt underlag för diskussion.

– Inga dörrar är stängda, vi får se hur det utvecklar sig. Jag hoppas kommunerna vill ha ett fortsatt samarbete med oss enligt grundavtalet men vi kan inte sälja oss, säger hon.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan