Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

#KanDuLova

Stora förskolor inget hinder för mindre barngrupper

Att Skövde kommun planerar tre förskolor där varje avdelning kan ta emot upp till 20 barn betyder inte att det kommer att vara så många barn på avdelningarna, enligt Orvar Eriksson (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Annons

De flesta av de politiska partierna i Skövde lovar mindre barngrupper i förskolan. Samtidigt planeras tre nya stora förskolor, som ska kunna inhysa upp till 20 barn per avdelning. Men föräldrar behöver inte oroa sig, enligt Orvar Eriksson (C), barn- och utbildningsnämndens ordförande.

– Det är inte tänkt att det ska bli tätare med barn.

I tidningens digitala valstuga #kandulova gav de flesta politiska partier löftet att barngrupperna i förskolan ska bli mindre. Samtidigt planerar Skövde kommun att bygga tre nya, stora förskolor, med 180 platser på varje. Varje förskola ska ha nio eller tio avdelningar, vilket, om man fördelar barnen jämnt, skulle innebära 18 eller 20 barn per avdelning.

Annons

De planerna kan se ut att gå stick i stäv med löftet om mindre barngrupper. Men föräldrar behöver inte oroa sig, tvärtom, menar Orvar Eriksson (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Skövde. De nya lokalerna fyller ett stort behov och kan motverka att barn och personal trängs i för små lokaler.

Annons

Exakt hur olika barngrupper ska se ut går inte politikerna in och styr, men de kan skjuta till mer och på så sätt öka möjligheten att anställa mer personal.

– Det kan vara så att det är en rektor som vill ha fler barn i en grupp och färre i en annan. Sedan måste vi bygga ut förskolorna så att vi har möjlighet att ha plats.

Små barn placeras i regel i mindre grupper än större barn.

Först byggs en förskola på Dalvägen. Sedan ska i stort sett samma ritning kunna användas för att bygga ytterligare två förskolor. En av dessa kommer att ligga i Trädgårdsstaden. Eftersom förskolorna byggs i moduler ska de kunna anpassas efter verksamheten.

Trots att de tre planerade förskolorna ska kunna ha 180 platser är det inte säkert att det kommer att gå så många barn på varje förskola.

– Snarare blir det säkert inte så, säger Orvar Eriksson.

Modulerna som används vid bygget av förskolan anpassas efter omgivningen och efter hur många barn som ska gå där.

– Det ska inte bli fler barn per avdelning. Det antal barn som vi har idag på en avdelning ska inte öka, utan det ska bli en minskning.

Barn i olika åldrar kommer att få tillgång till olika delar av förskolans gård, med en miljö som passar deras ålder.

Annons

Att kommunen väljer att bygga så här stora förskolor handlar dels om ekonomi, dels om flexibilitet. Personal på en större förskola kan röra sig mellan de olika avdelningarna och vikariera för varandra.

– Vi är lite tvingade till det, säger Orvar Eriksson, som dock ser många fördelar med de stora förskolorna.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy