Annons

Annons

Annons

Östermalm

De slog ett slag för byggstart på Ekedal

Text

Byggstarterna står som spön i backen just nu. På måndagen hade turen kommit till det nya äldreboendet på Ekedal, där 80 lägenheter ska byggas i två huskroppar.

På måndagen slogs ett första symboliskt släggslag för att inleda arbetet med att bygga ut Ekedals äldreboende med ytterligare 80 platser. Två huskroppar ska anslutas till befintligt fastighet. Den första ska stå klar i december 2019 och den andra i juni 2020.

I fredags var det byggstart för nya idrottshallen på Kavelbro. På måndagen var det dags för Ekedal, där ett nytt äldreboende med 80 lägenheter ska byggas i anslutning till redan befintliga byggnader.

Kommunalrådet Katarina Jonsson (M) fanns på plats och inledde ceremonin med några väl valda ord.

Bland dem som höll i en slägga fanns 88-årige Gustav Svensson, som redan nu har ett boende på Ekedal.

Annons

Den ceremoniella invigningen utfördes av ett antal utvalda personer från såväl kommunen som entreprenörerna Asplunds bygg. Spadarna var emellertid utbytta mot släggor, då man föregick den kommande processen som innebär en del pålning.

Annons

Inbäddat innehåll

Kommunalrådet Katarina Jonsson (M) inledde med att nämna Skövdes starka och snabba utvecklingstakt på alla nivåer. Här underströk hon kommunens viktiga roll när det gäller att skapa rätt förutsättningar för medborgarna även på andra plan.

– Grunden för allt vi gör i kommunen är att man ska ha ett gott liv såväl när man är ung som äldre och givetvis även när man arbetar. Detta är kärnan för vad vi håller på med. Att skapa förutsättningar så att man har ett gott liv när man inte riktigt kan göra det själv, sa Jonsson bland annat.

Processen med Ekedals utbyggnad har pågått några år. Inledningsvis planerade man för 50 nya lägenheter, men ett beslut i fjol innebar att man kunde öka med ytterligare 30 lägenheter.

Läs mer: Behovet ökar - Ekedal kan byggas

Läs mer: Dubbelt så många platser behövs

Läs mer: Så här kan Ekedal växa

Läs mer: Så här ska nya Ekedal se ut

Annons

Annons

Det som nu tillkommer är en femvåningsbyggnad med 50 lägenheter, personallokaler och gemensamhetsutrymmen, samt en fyravåningsbyggnad med 30 lägenheter, café, serveringsdel och mötesplats i bottenvåningen.

Med släggslagen gjorda kan arbetet börja. Målet är att den första huskroppen ska vara klar för inflyttning i december 2019. Därefter ska den andra vara färdigställd i juni 2020.

– Det här är efterlängtat för verksamheten och vi har hittat en bra samarbetspartner och har köpt entreprenaden till ett bra pris, så vi ser att budgeten kommer att hålla och lite till, konstaterar kommunens fastighetschef Ingemar Linusson.

– Finns det något problem så är det tiden. Vi måste vara färdiga med första benet till jul om ett år då det är så många i kö för boende. Det ska gå men är inte mer, tillägger ha.

Therese Sahlström är ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Skövde kommun. Hon är glad över att bygget på Ekedal nu kommer igång.

Vård- och omsorgsnämndens ordförande Therese Sahlström (M) är också nöjd med att bygget är på gång.

– Det är superhäftigt att få se det här projektet bli konkret. Det blir en bra boendemiljö och en bra arbetsmiljö. Det är en fantastisk närhet till Boulognerskogen, som är väl genomtänkt både med sinnenas trädgård som bevaras och möjlighet att röra sig över större ytor.

– Välfärdstekniken ger oss också stora möjligheter att skräddarsy personers behov, så att man kan få den hjälp man behöver, säger Therese Sahlström.

Annons

Hon tror också att den boendeform man skapat och nu även utökar på Ekedal kommer att hålla ett tag framåt. Däremot kommer det att behövas fler lägenheter med samma utformning, men på andra platser.

– Med den typ av verksamhet vi har här, både med korttidsplatser och särskilda boenden, tror jag vi kommer att kunna möta framtidens behov här för lång tid framöver.

– Sen kommer det här bygget inte att räcka. Tittar man på demografin behöver vi fler äldreboenden inom överskådlig framtid och då av lite olika karaktär, säger Therese Sahlström.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan