Annons

Annons

Annons

Annons

Skara landsbygd öst

Omsättningsrekord för Skara Sommarland

Text: 

Sommaren 2018 blev riktigt solig för Skara sommarland. Det varma vädret fick folk att vallfärda till nöjesparken. Totalt kom över 345 300 besökare i år, varav 208 000 i juli.

– Det är rekord för månaden, säger vd Janne Nilsson.

Det var rusning till Skara sommarland i år. Nu har parken stängt för säsongen och den resulterade i den högsta omsättningen någonsin, menar vd Janne Nilsson.

Skara sommarland har nu stängt för säsongen.

– Det har varit en fantastisk sommar. Antalet endagsresenärer till Sommarland i juli har ökat med fem procent jämfört med förra året och det är en ansenlig mängd med tanke på att det utgår från att det kom 208 000 gäster i juli, menar Janne Nilsson.

Han konstaterar att värmen fick många att hitta till badlandet i Axvall - så många att han fick anställa mer personal mitt under pågående säsong.

– Endagsgäster har tagit sig tid att åka hit även från Småland, Göteborg och Örebro. Det spiller över på annan verksamhet, hotellen har varit fullbokade och vi har haft fullt på campingen i juli.

Annons

Annons

Totalt har Skara sommarlands camping haft 65 000 gäster i år, vilket inneburit att parken fått omkring 100 000 besökare bara därifrån.

Jämfört med förra året då 285 000 personer gästade Sommarland ökade antalet besökare i parken med 25 procent och på campingen med 20 procent.

Några rekordsiffror för en enstaka dag blev det inte – 2012 kom till exempel 14 000 personer och längre tillbaka finns uppgifter om över 20 000 besökare på en dag – men det som varit ovanligt i år är att man vid flera tillfällen haft många besökare. Under travveckan i juli till exempel gästades nöjesparken av 10 000 personer under fyra dagar i rad.

– Under många dagar i juli har det varit mellan sextusen och sjutusen besökare, inflikar Janne Nilsson, som också gläds åt att det sålts fler säsongskort i år.

– Vi har ökat försäljningen med tio-tolv procent i år. Dels har vi jobbat marknadsmässigt för detta och så har de fria busskorten för ungdomar i Västra Götaland bidragit, menar Janne Nilsson.

Han berättar att parken också kan se en ökning i antalet besökare från Lidköpingstrakten, något som han tror beror på att de haft flera säsongsanställda därifrån.

– Vi har alltid varit starka i Skövde och Skara och nu har Lidköpingsborna hittat hit – det är kul.

Den långa varma sommaren lockade många till Sommarland. Totalt kom över 345 000 personer till nöjesparken i år.

Annons

Artisten Petter lockade mycket folk till Sommarland live. Nu diskuterar ledningen om det blir en tredje sommar med konserter.

Annons

Jill Johnson spelade med Magnus Carlsson på Sommarland live i år.

Och det är inte bara besökssiffrorna som får vd att dra på smilbanden. Det syns också ekonomiskt.

– Det är ett omsättningsrekord i Skara sommarlands historia, säger Janne Nilsson, som inte vill avslöja några konkreta siffror.

Sommarland live nådde inte lika högt, men med 10 000 besökare i år är Janne Nilsson ändå "hyfsat nöjd". Konserterna lockar en ny publik till Sommarland, besökare som åker dit enbart för att uppleva musiken och scenshowerna.

– Förhoppningsvis får vi köra ett år till. Jag tror att det behövs tre år för att det ska få effekt, säger Janne Nilsson, som har fullt upp trots att parken stängt för säsongen.

– Vi har 400 fastigheter att ta hand om, vi ska måla och attraktionerna gås igenom. Och så börjar vi att bygga vår nya attraktion Waka waka. Den kommer att bli spektakulär, lovar han.

Det är en 210 meter lång vattenrutschkana, som blir den enda i sitt slag i Europa. Lagom till säsongsöppningen nästa år ska den vara klar.

– Vi har inte bestämt vilken dag vi öppnar ännu, men det lutar åt Kristi himmelsfärd i maj.

Annons

Annons

Till toppen av sidan