Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Arkivet: "Kräftor stora som humrar"

Skaraborgs-Tidningens första sida 8 augusti 1956.

Annons

Vid kräftpremiären 7 augusti 1956 var kräftorna inte längre ”stora som humrar”. Man skyllde på minken.

1956 kom föregångaren till Skövde Nyheter, Skaraborgs-Tidningen "Skövdes enda middagstidning", ut tre dagar per vecka. Måndag, onsdag och fredag.

Onsdagen den 8 augusti, dagen efter kräftpremiären, rapporterade tidningen om kräftfisket utanför Håkantorp.

”Janrik” rapporterade att det var "riktigt idealväder, som det kan vara ibland en augustikväll" och att det var "en sådan där typisk svensk kväll Ni vet, med långsam skymning, ett svalpar som sveper fram över vattenspeglarna på myggjakt, tung fukt under de täta alarna på stranden och plask av håvar och tjoanden, som hörs kilometervitt i tystnaden."

Annons

Annons

Men allt verkar inte ha varit frid och fröjd.

”Janrik” beskriver också några otåliga smågrabbar ”som rycker upp håvarna så fort de lagt ned dem, otåliga över att inte kräftorna vill krypa fort nog.”

Och under mellanrubriken Tänk förr i världen berättar han om ”gamla kräftfiskarveteraner”, som går omkring och talar om gamla tider och hur mycket bättre det var då.

Så här går de på, enligt ”Janrik”:

”Numera är det bara några få kräk kvar, små och ynkliga, men förr när det inte fanns mink och ån var full av vatten, då var de stora som humrar."

Ett annat gäng som fanns på plats för att fiska kräftor och som gjort det på samma ställe under många år tyckte också att fisket var ”ganska knalt”.

Gänget höll med om att det var lite vatten i ån och att det bodde ”minst tio minkar" vid bron.

”Men nog fick laget upp kräftor som var stora och fina, och fortsatte de i samma takt som de började borde de ha dragit upp åtskilliga tjog under kvällen", konstaterar ”Janrik”.

På torget i Skövde bjöds samtidigt ”välmatade kräftor ut till ett pris av tio kr tjoget.”

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy