Annons

Annons

Annons

Orkidévandring utan orkidéer

Text

Det fanns inte direkt några orkidéer att titta på under orkidévandringen i Nohlmarkens naturreservat.

Som tur var fanns mycket annat att se.

Annons

Annons

Annons

Annons

Kurt-Anders Johansson – ordförande i Skövdes naturskyddsförening – lutar sig mot en vandringsstav.

Bakom sig har han Nohlmarkens naturreservat, framför sig har han 16 personer som kommit för att delta i en orkidévandring. Fast det namnet fungerar inte riktigt den här kvällen.

– Blomningen är mer eller mindre över för de flesta orkidéarterna nu. Normalt sett så hade det nu varit fyra eller fem arter som blommat och det hade funnits mängder av dem här. Men det är mycket andra växter som blommar nu så här sent, så det kan säkert bli intressant ändå, säger Kurt-Anders till besökarna.

Anledningen till varför det inte blommar några orkidéer just nu är den heta och torra sommaren.

– Det brukar vara mängder av dem vid den här tiden, men på grund av värmen så har de flesta redan blommat. Orkidéerna har kommit som vanligt men blomningen har gått över väldigt fort. Allting går över fort när det är varmt. Men det är inte så mycket vi kan göra åt det.

Annons

Som tur var så fanns det alltså en hel del annat att titta på.

Under ledning av Kurt-Anders och Rolf-Göran Carlsson arbetar sig besökarna längre in i Nohlmarkens naturreservat den här varma och vackra måndagskvällen i slutet av juli. Ofta stannar de upp för att titta på någon av alla de saker som växer här – som stor ögontröst, plattsäv eller slåtterblomma. Vid varje stopp berättar Kurt-Anders och Rolf-Göran om vad det är besökarna tittar på och delar med sig av fakta om andra växter och arter som trivs i den här miljön.

Annons

– Hade vi varit här i maj så hade ni nu fått se tusentals och åter tusentals med smörbollar, säger Kurt-Anders och pekar ut över en bit ängsmark där det nu är mer grönt än vad det är gult.

Under vandringen passar han även på att berätta om den här platsens historia.

– Naturreservatet bildades 1996 efter tio års restaurering. Det är 6,5 hektar stort och hela området slås varje år av ett arbetslag. Det här är ett av de finaste naturreservaten som vi har på det svenska fastlandet. Och det finns inte något ställe i Sverige där man kan hitta så mycket olika arter på ett så begränsat område.

Som sagt. Det fanns kanske inte några orkidéer på måndagens orkidévandring i Nohlmarken – men det fanns mycket annat att titta på.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan