Annons

Annons

Annons

Skövde

Rulltrappor inventerade efter haveri

Text

Jernhusen har inventerat sina rulltrappor efter haveriet i Stockholm. Bland annat de tidigare problemdrabbade på resecentrum i Skövde.

De, enligt många resenärer, problemfyllda rulltrapporna får grönt ljus efter haveri i Stockholm.

– De kommer inte från samma tillverkare och är inte av samma modell som de havererade i Stockholm, säger kommunikatör Daniel Boije hos fastighetsägaren Jernhusen.

Annons

Måndagen den 9 juli skadades en person när en rulltrappa på pendeltågsstationen Stockholm City plötsligt började skena. En besiktning visade att en växel rostat på kort tid. Rulltrappan hade levererats av tillverkaren Otis.

Liknande fel upptäcktes sedan på flera rulltrappor och några dagar senare stängdes flera stationer eftersom säkerheten inte kunde garanteras.

I måndags hade Stockholms Lokaltrafik bland annat konstaterat fel på 16 rulltrappor på Stockholm City och igår uppgav bolaget att fem av sex rulltrappor i förbindelsegången mellan Vasagatan och Klarabergsgatan hade kontrollerats, testkörts och öppnats på tisdagen.

Annons

På fredagsmorgonen finns fortfarande ingen uppgift om när Stockholm City kan öppnas igen.

Efter haveriet i Stockholm gjorde Jernhusen en översyn och inventering av sina rulltrappor, uppger företagets kommunikatör Daniel Boije.

– Det visade sig att vi inte har rulltrappor från den aktuella tillverkaren som också är av samma modell och konstruktion som de i Stockholm.

– Vi har ändå uppmanat våra förvaltare att vara uppmärksamma och ha lite bättre beredskap än vanligt. Men än så länge har det inte resulterat i någonting, tillägger han.

Resecentrum i Skövde fick nya rulltrappor 2013, både Jernhusens inne på stationen och Trafikverkets ute på perrongen byttes ut. Enligt Daniel Boije levererades de av Kone.

Men problemen var inte över för det.

Stoppen var många, framför allt ute på perrongen, säger Boije.

– Det visade sig att ett vibrationsskydd, som ska lösa ut nödstoppet vid för stora vibrationer, löstes ut av tåg som passerade eller stannade vid perrongen.

Annons

Förra året byttes stora delar av de relativt nya rulltrapporna ut, uppger kommunikatören och i mars slutbesiktades arbetet.

– Rulltrapporna fick inga anmärkningar. Jag vet inte hur de fungerat sedan dess. Men jag tror det gått bra, säger han.

– Men det händer ju att människor utan anledning trycker på nödstoppet. Då kan trapporna bli stillastående ett tag eftersom orsaken till stoppet alltid, av säkerhetsskäl, måste åtgärdas innan rulltrappan får sättas igång igen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan