Annons

Annons

Annons

19-åring bakom toalettmordet inte psykiskt sjuk

Text

Mannen som har mördat en person på en offentlig toalett i Örebro lider inte av någon allvarlig psykisk störning. Det slår Rättsmedicialverket fast.

Bilden visar hur mördaren tillsammans med offret går in i Videobiljarden i Örebro.

Den 19-årige mannen från Skövde som misstänks för att ha mördat en person på en toalett i Örebro led inte av någon allvarlig psykisk störning när han gick den påstådda gärningen, inte heller vid undersökningen. Den bedömningen gör Rättsmedicinalverket som också konstaterar att det inte finns förutsättningar att överlämna mannen till rättspykiatrisk vård

Annons

Annons

I det rättspsykiatriska utlåtandet står det att mannen, på grund av föräldrarnas handikapp, tidigt placerades i fosterhem och omplacerades vid flera tillfällen. Mannen har diagnosen ADHD.

I samband med den rättsmedicinska undersökningen har mannen berättat hur han planerade att råna och sedan mörda offret för att inte lämna något vittne. Han har också berättat att han inte kände några djupare band till människor och saknade känslor av skuld och skam. Beskrivningen bedöms varit sammanhängande och logisk. Några psykotiska symtom, som sinnesvillor eller vanföreställningar har verket inte kunnat se. Därför blir den sammantagna bedömningen att mannen inte lider av en allvarlig psykisk störning

Det var den 6 januari som en man knivhuggen till döds på en toalett i centrala Örebro.

Efter att ha studerat olika övervakningsfilmer kom polisen ganska snabbt fram till vem de trodde låg bakom dådet. Misstankarna riktades mot 19-åring från Skövde.

När den misstänkte var tillbaka i Skövde berättade han för en kvinna att han dödat en man i Örebro för att komma över knark. Bytet blev tre hashkakor på 50 gram och 200 tabletter tarmadol. Han tog också med sig såsom telefon, nycklar, id-kort, kontokort och resekort.

Under två veckor hölls rättegången mot 19-åringen bakom lyckta dörrar. När det var dags för slutplädering ansåg åklagaren att Skövdebon ska dömas till 14 års fängelse för mord. Om 19-åringen är att anse som frisk, vill säga. Redan innan rättegången började kom en liten sinnesundersökning fram till att 19-åringen kan lida av en allvarlig psykisk störning. Nu visar en större utredning att det inte var så.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan