Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Almedalsflyget kör för andra året

Text

Under Almedalsveckan går det att flyga tur och retur Visby från Skövde.

Tiderna är anpassade efter politikerveckan och tomma stolar kan bli billigare.

"Vi har sagt att vi ska prova det här konceptet under tre år och sedan får vi se om det finns någon bärighet i det" säger Anders Löfvenborg, vd för Skövde Airport.

– Vi har sagt att vi ska prova det här konceptet under tre år och sedan får vi se om det finns någon bärighet i det, säger Anders Löfvenborg, vd för Skövde Airport.

2017 var premiär för flygningarna från Skövde till Visby. På Skövde Airports hemsida kan man läsa att resenärerna flyger med flygbolaget Airborne of Sweden AB i flygplanstypen Jetstream 31 från Skövde Airport. Planet kan ta 19 passagerare.

– Vi har i princip samma upplägg i år som förra året, eftersom det då fanns önskemål om att kunna flyga till Visby redan på söndag så har vi utökat tidtabellen, säger Anders Löfvenborg.

Annons

Det blir två turer per dag, söndag till och med fredag. En tur klockan åtta på morgonen och en klockan nio på kvällen. Den billigaste biljetten är på söndag kväll från Visby till Skövde, den kostar 500 kronor, annars ligger priset från 1000-lappen till 2500 kronor.

Annons

– Tanken är att man ska kunna vara med från morgonseminarierna till kvällen då politikertalen hålls och åka hem till Skövde efteråt.

Flygtiden är cirka fyrtio minuter.

– Jämför man det med hur lång tid det tar att ta sig till Visby med bil, tåg och båt så blir restiden betydligt mycket kortare. Dessutom är boendet i Visby så pass kostsamt att det nästan lönar sig att ta flyget, menar Löfvenborg.

2017 gick flyget till Almedalsveckan back med drygt 120 000 kronor, uppger vd. Anders Löfvenborg räknar också iskallt med att årets resor ska gå med ungefär samma förlust. Trots det har styrelsen för Skövde flygplats gått med på att köra konceptet ytterligare ett år.

– Vi har gått med förlust men i gengäld är det bra marknadsföring av Skövde flygplats.

Enligt Löfvenborg hade man 2016 cirka 100 start och landningar och under förra året 414.

– Jag tror vi kommer nå upp till ungefär samma siffra för i år, alltså kring 400. Vi har redan ett hundratal start och landningar.

Han klargör också att det är en myt att det enbart skulle vara politiker som flyger till Almedalen.

– Politikerna är i minoritet, det är mest företag, organisationer och myndigheter som nyttjar flyget och en och annan privatperson. Det är ren okunskap att det skulle vara ett politikerflyg.

Annons

Förra året kom resenärerna inte enbart från Skövde, utan även från Karlsborg, Tibro, Mariestad och Vårgårda.

Annons

– Vi hade även folk från Visby som passade på att resa till Skövde och hälsa på bekanta.

För närvarande är cirka 35 procent av flygstolarna till Visby den aktuella veckan bokade. Förra året blev cirka 60 procent av avgångarna bokade totalt.

– Mönstret ser väl ungefär likadant ut för i år. Många vill åka dit på söndag och måndag och åka hem onsdag, torsdag. På söndag kväll har det varit svårt att fylla platserna till Skövde.

Anders Löfvenborg menar att det är nästan omöjligt att nå en hundraprocentig beläggning. Men man har tagit upp till diskussion med styrelsen om att rabattera vissa avgångar.

– Det är bättre att rabattera än att det går tomma stolar dit. Förra året gjorde vi inte det och då hade vi en del tomma platser, säger vd Anders Löfvenborg.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan