Annons

Annons

Annons

Bollhavet kan vara en tickande smittbomb

Text

Så kallade aktivitetscenter kan vara riktiga smittohärdar om det slarvas med städningen.

Miljösamverkan Östra Skaraborgs koll visar dock att hygienen sköts.

– Som besökare kan man vara ganska trygg, säger Marita Leijonmarck, miljöinspektör.

Miljösamverkan Östra Skaraborg, MÖS, gjort tillsyn vid tre aktivitetscentrum i Skövde.

Under maj månad besökte myndigheten Balthazar science center, Laserdome pub och restaurang och Stellas Lekland i Skövde kommun för att bland annat kontrollera hur de arbetar för att förhindra smittspridning.

Annons

Annons

Vid besök har personalen fått berätta om sina rutiner. Frågorna gällde till exempel hur ofta de städade olika utrymmen, torkade av ytor som många personer tar på och vad de gör om någon skulle kräkas eller om det uppstod blodsspill.

Man kontrollerade städbarheten i lokalerna, möjligheterna till handtvätt och rengöring av eventuella skötbord. Man tittade även på förvaring och hantering av städmaterial och städkemikalier.

Efter kontrollen har två av tre av aktivitetscentrum har ändrat sina rutiner, bland annat genom att städa såväl lokaler som utrustning oftare.

–Besökarna kan vara ganska trygga i att hygienen är bra. Personalens kunskaper har ökat och det städas bättre, säger Marika Leijonmarck.

Platser där många människor vistas samtidigt och i nära kontakt med varandra är en riskmiljö för smittspridning, ja rent av en tickande smittbomb om exempelvis vinterkräksjuka får fäste och det inte städas ordentligt.

Som besökare kan man göra en del för att undvika smitta.

– Det viktigaste är handhygienen, eftersom man tar på saker som många andra rört. Man ska inte heller vara i kontakt med sina egna slemhinnor utan vara varsam med var man har händerna, säger Marika Leijonmarck.

Om ett barn råkat kräkas eller kissa på sig i bollhavet eller någon annanstans så ska man larma personalen så de kan städa upp.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan