Annons

Annons

Kommunen köper S:t Markus för 500 000

Nu är det klart. Skövde kommun köper fastigheten Växthuset 20, inklusive byggnaden där S:t Markuskyrkan var inhyst tidigare. I och med köpet ska byggnaden rivas. Sedan ska tomten användas till andra ändamål. Vad är dock inte klart ännu.

Annons

Nu är det klart. Det blir kommunen som köper den tidigare S:t Markuskyrkan av Skövde församling. När köpet är genomfört ska byggnaden rivas och tomten användas till annat.

Beslutet om att S:t Markuskyrkan skulle avyttras av Skövde församling fattades i februari i fjol. Sedan dess har en process genomförts där kyrkan har omvandlats till en profan byggnad för att kunna säljas.

Läs mer: Skövde församling säljer S:t Markus

Läs mer: S:t Markus kyrka tas ur bruk

Läs mer: Stiftet vill säga sitt

Läs mer: Stiftet godkänner att kyrkan tas ur bruk

Annons

Läs mer: Nu är S:t Markus ingen kyrka längre

Parallellt med processen har församlingen även jobbat med att förbereda försäljningen och haft kommunikation med ett antal intressenter och där valet till sist föll på kommunen.

Annons

Nu är affären på väg att slutföras efter ett beslut i kommunstyrelsens arbetsutskott på onsdagen. Samtidigt fattades även beslutet att den tidigare kyrkofastigheten ska rivas.

– Kommunen har anmält intresse av att köpa tidigare, sen har församlingen haft bollen och slutligen valt att ställa frågan till kommunen, säger kommunstyrelsens ordförande Katarina Jonsson (M).

Köpeskillingen är satt till 500 000 kronor och baseras på markens värde. Dessutom kommer kommunen att ombesörja rivningen av fastigheten, vilket beräknas kosta 700 000 kronor. Totalt kostar affären därmed kommunen 1,3 miljoner.

– Vi har inte varit intresserade av byggnaden då den är konstruerad på ett sådant sätt att man måste bygga om den i väldigt stora delar, vilket skulle kosta runt 15-20 miljoner. Därför har vi också tagit beslut att den ska rivas, konstaterar Jonsson.

Förutsatt att kommunstyrelsen går på arbetsutskottets förslag och köpet genomförs ser Jonsson att tomten blir ett bra tillskott för kommunen.

Annons

– Det är bra mark som kommunen får tillgång till och som kan användas för att utveckla Lunden, så vi ser det här som en positiv insats för dem som bor i området.

Vad marken ska användas till finns däremot ingen plan för ännu, tillägger Katarina Jonsson.

– Gällande detaljplan tillåter verksamhet och handel. Sen får se vi vad det kan bli på tomten. I vilket fall ska kommunen alltid ligga i framkant och ha markreserver för olika ändamål.

Annons

Svante Jildenhed är ordförande i kyrkorådet i Skövde församling. Han är också nöjd över att försäljningen av fastigheten nu är på väg att avslutas.

– När kommunen uttryckte önskemål om att överta fastigheten tyckte vi att det var den bästa lösningen, säger Jildenhed.

– Att byggnaden ska rivas har vi heller inga synpunkter på. För vår del får de göra vad som helst med den, det är upp till dem.

Med tanke på byggnadens dåliga skick känner han sig också trygg med att det nu inte blir några efterspel, som det kunde blivit om en köpare hade tänkt använda byggnaden, men i ett senare skede kommit med klagomål avseende dolda fel.

– Den risken eliminerar vi på det här sättet, konstaterar Svante Jildenhed.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy