Annons

Annons

Annons

Bensinpriset chockhöjs lagom till semestern

Text

Bensinpriset är på väg mot 16 kronor. På bara en vecka har priset höjts med 20 öre. Nu kan semestern vara i fara för bilburna svenskar.

Bränslepriserna är på väg mot rekordhöga nivåer. Efter onsdagens höjning närmar sig bensinpriset sig 16 kronor.

På onsdagsmorgonen höjde bensinbolagen literpriset med 10 öre. Därmed kostar nu en liter 95-oktanig bensin 15 kronor och 96 öre hos Circle K, OKQ8 och de andra stora bolagens bemannade stationer. Det berättar tidningen Expressen, som även konstaterar att priset har stigit med 20 öre på en vecka.

Annons

Annons

Förklaringen till den kraftiga stigningen finns i oljebolagens strategi att hålla nere produktionen av olja, men också i den senaste tidens internationella händelser. När USA:s president Donald Trump förklarade att landet skulle dra sig ur Iranavtalet syntes genast effekt på bränslepriserna. Att fler höjningar skulle följa var väntat.

Nu varnar branschföreträdare för att bensinpriset snart spränger 16-kronorsgränsen.

– Man får följa med i utvecklingen och se vart det tar vägen. Självklart kan en inflammerad situation där, eller någon annanstans, leda till ett bensinpris som stiger över 16 kronor utan problem, säger Ulf Svahn, vd för Svenska Petroleum och Biodrivmedel Institutet (SPBI) till Svenska Dagbladet.

Enligt Svahn är det sannolikt att priserna förblir höga en längre tid framöver. Det kan komma att påverka semestern för svenskar som tänkt sig att ge sig ut på vägarna under ledigheten.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan