Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Sista chansen att lämna in ogiltiga sedlar

100-lappar med motiv av Carl von Linné och 500-lappar med motiv av Christopher Polhem är sedan förra sommaren ogiltiga som betalningsmedel. Men än finns chansen att lämna in gamla sedlar till banken.

Annons

Förra sommaren blev de gamla 100- och 500-kronorssedlarna ogiltiga. Fram till den 30 juni finns fortfarande chansen att lämna in de gamla sedlarna på en bank.

Sveriges Riksbank beräknar att omkring 4 miljarder kronor i ogiltiga sedlar alltjämt finns kvar i de svenska hemmen.

Den som har kvar gamla 100-lappar med motiv av Carl von Linné eller 500-lappar med motiv av Christopher Polhem kan fortfarande lämna in sedlarna till en bank och få beloppet från de gamla sedlarna insatt på ett bankkonto. Men det börjar bli ont om tid för att lämna in de sista sedlarna. Om mindre än två månader, den 30 juni 2018, är det sista chansen.

Annons

Riksbanken bedömer att omkring 12 miljoner 100-lappar och omkring 5 miljoner 500-lappar ännu inte har lämnats in. Det totala värdet på sedlarna som inte har lämnats in uppgår då till omkring 4 miljarder kronor, enligt Riksbankens beräkningar.

Annons

Den som har kvar gamla ogiltiga sedlar kan lämna in pengarna till en bank. Men eftersom bankerna i dag hanterar kontanter i betydligt mindre omfattning än tidigare så rekommenderar Riksbanken att den som vill lösa in pengarna i förväg ser till att kontakta aktuell bank för att göra en överenskommelse om hur och när sedlarna ska lämnas in.

Riksbanken klargör även att den som ska lämna in ett större belopp av ogiltiga sedlar får räkna med att få en del frågor från banken om var pengarna kommer ifrån. Bankerna ställer frågorna för att bland annat kontrollera att sedlarna inte kommer från penningtvätt eller annan typ av kriminalitet. Den som ska lämna in en större summa pengar rekommenderas också att i möjligaste mån ta med sig kvitton, avtal och liknande för att kunna styrka var pengarna kommer ifrån.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy