Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Två bolag blir Skövde Energi AB

Text

De båda kommunala bolagen Skövde Värmeverk och Skövde Nät går samman i nya Skövde Energi AB. Det beslutades på kommunfullmäktige på måndagen.

Skövde värmeverk har haft produktion av fjärrvärme som sin huvuduppgift. Nu ska bolaget gå ihop med Skövde Nät och bilda nya bolaget Skövde Energi, för att kunna möta framtida utmaningar inom energisektorn på ett bättre sätt.

Hittills har Skövde Värmeverk bedrivit fjärrvärmeverksamhet medan Skövde Nät har haft hand om elnätsverksamhet i kommunen.

Var för sig anses de båda bolagen emellertid inte ha några resurser för att utvecklas inom respektive områden. Detta tillsammans med att det finns ett uttalat ägardirektiv att verksamheter ska samordnas och samverka för ett resursutnyttjande, har gjort att man sedan hösten 2016 jobbat för att förbereda ett samgående mellan de båda bolagen.

– I de flesta av landets kommuner är de här typerna av verksamhet organiserad i samma bolag. De två är var för sig för små för att kunna utveckla nya affärsmodeller och vara konkurrenskraftiga i framtiden, konstaterade Marie Ekman (S), som presenterade förslaget i egenskap av 1 vice ordförande i Skövde stadshus.

Annons

Annons

Utöver bättre möjligheter att utveckla nya affärsmodeller konstaterade Ekman vidare att ett samgående också kommer att ge en ökad kundnytta och ett ökat kundfokus.

– Många kunder upplever att det är svårt att hänga med i den snabba utveckling som nu sker. I ett nytt bolag finns det fortsatt fokus på att utveckla och erbjuda en förenklad kundtjänst som också kan guida kunden rätt och bistå med information och generera en ökad kundlojalitet, menade Ekman.

Hon påpekade även att en gemensam energikoncern kommer att kunna erbjuda en betydligt bredare portfölj med flera nyttigheter och intäkter från bredare energitjänster.

– Ett positivt beslut här i kväll kommer att innebära ett stort steg i den riktningen. Det här är en viktig startpunkt för att få ett starkt energibolag i Skövde kommun som kan möta de framtida utmaningar som vi alla står för, sammanfattade Ekman.

Förslaget fick enbart positiva kommentarer från dem som yttrade sig.

– Det är ett mycket klokt och bra beslut som rustar Skövde för framtiden. Vi kan förvänta oss många positiva synergieffekter när man slår i hop de här båda bolagen, med många kompetenser som kan leda oss framåt, så jag yrkar bifall till förslaget på bildandet, sa Johan Ask (S).

Även alliansen är med på förslaget underströk Katarina Jonsson (M).

Annons

– Vi har jobbat med frågan på bred politisk front så här är det samförstånd som gäller och det är väl förankrat så det finns inga diskussioner, sammanfattade Jonsson innan församlingen gick till beslut och klubbade igenom förslaget.

Överlåtelsen av aktierna kommer att ske den 1 januari 2019 och under hela nästa år kommer man gemensamt att planera och implementera den nya organisationen och övergången av personal.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan