Trenden har vänt på tingsrätterna.
Statistiken visar nu att antalet brottmål ökar för första gången på flera år.
– I Skaraborg har vi haft en marginell ökning det senaste året, men vi upplever att de större målen blivit betydligt fler, säger lagmannen Anna-Karin Lundberg, vid Skaraborgs tingsrätt.

– I Skaraborg har vi haft en marginell ökning det senaste året, men vi upplever att de större målen blivit betydligt fler, säger lagmannen Anna-Karin Lundberg.
Statistik från Domstolsverket över årets första tre månader visar att uppgången fortsätter. Totalt var brottmålen, alltså det antal brott som klaras upp och leder till ett åtal, 5,3 procent fler januari–mars 2018 än samma period året innan.
Enligt beräkningar kommer antalet att öka med 12 procent fram till 2021.
– Slår den prognosen in kommer vi givetvis att behöva förstärka med handläggare och kanske också någon domare. Jag tycker att vi klarar vår uppgift bra i dag, men om trycket ökar kan det förändras, menar Anna-Karin Lundberg.
Annons
Mer pengar
Polis och åklagare lovas dessutom mer pengar. Nu behöver också domstolarna större resurser annars riskerar rättssäkerheten att påverkas om mål läggs på hög och förhandlingar dröjer.
Annons
– Det är naturligtvis inte bra om drabbade och vittnen tvingas vänta. Deras minnesbilder lär inte bli bättre med tiden, fortsätter Lundberg.
Inte tappa
Domstolsverket begär nu 300 miljoner kronor extra 2019–2021 för att kunna nyrekrytera och möta den ökade arbetsbördan.
Polisen är lovade mer pengar och resurser och det talar för att antalet fall som överlämnas till tingsrätter och åklagare kommer att öka. Det är nu viktigt att man inte tappar något led i rättskedjan.
Det har varit många mål där yngre personer dömts eller åtalats den senaste tiden. Är det en trend?
– Vi har ett konstant antal fall där personer mellan 15 och 18 år är inblandade, men jag upplever inte att den kategorin ökar. Det handlar ofta om olaga hot, misshandel eller narkotikabrott, konstaterar lagmannen.
Åklagarna drabbas
Även Åklagarmyndigheten påverkas av det ökade inflödet av ärenden. Riksåklagare Anders Perklev har till och med gått ut och varnat för att hundra åklagare kan behöva sägas upp fram till 2021 om inte mer pengar skjuts till.
Han fick ett snabbt svar av justitieminister Morgan Johansson (S), som lovade mer pengar om partiet får sitta kvar i regeringen efter årets val.
Även moderaterna har varit inne på samma linje.
Resursförstärkning
Carsten Helland är kammarchef på åklagarmyndigheten i Skaraborg.
Annons
– Det är ju självklart så att om polisens resurser ökar, så leder det med stor sannolikhet till att antalet fall som hamnar hos oss kommer också gör det, säger Carsten Helland.
Han konstaterar också att Sveriges befolkning nu börjar närma sig tio miljoner och att det också kan påverka utfallet.
– Om jag minns rätt har riksåklagaren begär 77 miljoner extra för nästa år, säger Carsten Helland.
Kammarchefen konstaterar också att fler fall kräver mer resurser.