Annons

Annons

Annons

Lidköping

Militära plan på civil flygplats

Försvarsmaktens Herculesplan och civila aktörer kommer under sommaren att samsas på Hovby flygplats.

– När vi reparerar banan på Såtenäs så har vi fått möjlighet att parkera transportdivisionens plan på Hovby, säger Anders Wendel på Skaraborgs flygflottilj.

Anders Djup, VD på Lidköping Hovby flygplats, och Anders Wendel, tillförordnad ställföreträdande flottilj- och garnisonschef på Såtenäs är nöjda med samarbetet mellan civil och miltär verksamhet.

Herculesplanet å väg in för landning på bana 06.

Anders Wendel på Skaraborgs flygflottilj och riksdagsledamoten Cecilia Widegren i samspråk. "Det är en win-win-situation", säger Cecilia.

Flygplatsbolagets VD, Anders Djup, och Kjell Hedvall, ordförande, på väg att ta plats. "Jag är glad och stolt att vi fått till detta samarbete", säger Hedvall.

Annons

Annons

Passagerarna i lastutrymmet på Herculesplanet kunde se landskapet genom den öppna lastrampen.

Lastmästare Anders Stenström är väl förankrad när han kollar utsikten på jobbet.

Läckö slott var vändpunkt för provturen.

Flygplatsbolagets VD, Anders Djup, och flygplatschefen André Persson verkar glada över den storvuxna besökaren.

Efter flygningen provade man hur det fungerade att parkera på Hovbys platta.

Ett Herculesplan kan ta över 80 passagerare eller 20 tons last.

Med en lätt rökpuff från däcken tar Herculesplanet mark på Hovby flygplats. Under sommaren kommer det och tre till fyra andra plan av samma modell att ha Lidköpingsflygplatsen som utgångspunkt för sin verksamhet.

– När vi reparerar banan på flottiljen så har vi fått möjlighet att parkera transportdivisionens aktiva plan på Hovby, berättar Anders Wendel, som är tillförordnad ställföreträdande flottilj- och garnisonschef på Såtenäs.

Annons

Det är huvudbanan på Skaraborgs flygflottilj som ska genomgå en större reparation och få nytt bärlager och ytskikt.

Annons

– Transportdivisionen kommer, förutsatt att ingen större händelse i omvärlden ändrar vår planering, att utgå från Hovby under ungefär 13 veckor under juni, juli och augusti, medan Gripenplanen kommer att stationeras på olika flottiljer runt om i landet.

Vid en träff i terminalbyggnaden vid Hovby flygplats informerar flygplatsbolaget och försvarsmakten om det kommande samarbetet. På plats finns press, politiker och företrädare för olika verksamheter på fältet.

– Planen beräknas landa hos oss under vecka 28, berättar flygplatsbolagets VD, Anders Djup.

– Tills dess ska vi fog- och spricklaga vår bana, måla om och förbättra banmarkeringarna samt sätta upp ett viltstaket runt hela fältet.

Det senare är ett krav då flygplatsen uppgraderas till civilt skyddsobjekt.

– Vi kommer även att stå för dygnetruntbevakning av planen under tiden de finns här, säger Anders Djup.

Enligt Anders Djup kommer kostnaden att hamna mellan en och tre miljoner kronor beroende på hur länge planen finns på Hovby.

– Affären är ingen jättevinst för oss rent ekonomiskt, men försvarsmakten har lovat att täcka våra kostnader.

Under den tid planen finns stationerade på Hovby kommer man enligt tillförordnande flottiljchefen Anders Wendel att begränsa verksamheten så mycket det går.

– Vi kommer förmodligen att göra en start på morgonen och sedan landar vi hemma igen på eftermiddagen.

En av de närvarande, Thomas Pyls, som driver en reparationsverkstad för segelflygplan på Hovby, undrade om försvarsmaktens verksamhet kommer att innebära några inskränkningar för övriga aktörer på fältet.

Annons

– Nej, inte från vår sida. Däremot måste vi komma överens om hur vi ska samordna oss när det inte finns någon flygtrafikledning, säger Anders Wendel.

Annons

Efter informationsträffen bjöds de deltagande på en provtur i Herculesplanet, eller Tp 84, som det kallas inom försvarsmakten. Färden gick från Hovby, ut över Kinneviken, till Läckö slott och tillbaka och passagerarna kunde njuta av landskapet genom den öppna akterrampen.

En av dem var riksdagsledamoten Cecilia Widegren (M) som var mycket nöjd efter flygningen.

– Vi behöver mer samarbete mellan det civila samhället och militären i Skaraborg. På så sätt kan vi använda gemensam infrastruktur och få ut mer av vår förmåga.

– Flottiljen får sina plan härbärgerade under banreparationen, Hovby flygplats får sin säkerhet uppgraderad och vi får behålla transportdivisionen här. Det är en win-win-situation, säger Cecilia Widegren.

Flygplatsbolaget och Skaraborgs flygflottilj kommer vid ett senare tillfälle även att informera närboende runt Hovby flygplats.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan