Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

"Jag har aldrig smakat köttbullar tidigare"

Att skala potatis lärde sig de allra flesta svenskar redan som barn. För de kinesiska eleverna från Peking ligger skalandet inte lika nära till hands. På onsdagen skalade de sin första potatis.

Inbäddat innehåll

Onsdagens första lektion i skolköket på Kavelbrogymnasiet var en som stack ut ur mängden. Strax innan klockan nio rådde det full aktivitet i köket vilket i sig inte är särskilt ovanligt. Det som faktiskt var ovanligt var den pågående språkmixen av kinesiska, engelska och svenska.

Annons

Annons

– Det är ovant att prata engelska men kul och spännande. Jag har fått visa en del med händer och kroppsspråk, säger Emma Lindholm som går andra året på restauranglinjen.

Emma Lindholm visade Zhang Jiayu hur en köttbulle skulle rullas.

Under veckan har Gymnasium Skövde ett tiotal kinesiska elever på besök. De kinesiska eleverna kommer från Dayuskolan i Peking och är här för att lära sig mer om Sverige och de svenska traditionerna.

– De allra flesta utbyten sker på Västerhöjd. Men den här gången ville vi visa hela vår verksamhet. Förhoppningen är att våra elever ska få möjlighet att åka till Kina nästa år, säger Sofia Hottöfjäll som är programledare på Gymnasium Skövde.

För restaurangläraren Gert Thorold var valet av rätt självklar.

– Det finns ingen mer svensk rätt än köttbullar, potatis, rårörda lingon och gräddsås.

De kinesiska eleverna förklarade att det inte hade något som liknade köttbullar hemma.

Trots att de kinesiska besökarna aldrig tidigare skalat en potatis eller än färre gången rullat en köttbulle fascinerades Gert Thorhold av hur enkelt arbetet i köket flöt på. Zhang Jiayu förklarade att det var stor skillnad på maten hon äter hemma i Kina och den hon lagade i skolköket på onsdagen.

Annons

Annons

– Vi äter mest ris, nudlar och grönsaker. Jag har aldrig smakat köttbullar tidigare. Men det är häftigt att få lära sig laga svensk mat.

Det gällde att hålla tungan rätt i mun när de kinesiska eleverna skalade sin första potatis.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan