Annons

Annons

Annons

Student 2018

Eleverna trotsar rektorer - arrangerar egen kortege

Det blir ingen flakkortege för Skövdestudenterna i år. I alla fall ingen arrangerad sådan. Däremot spås många klasser åka på eget bevåg.

Skövde

Annons

I höstas meddelade rektorerna på Gymnasium Skövde att det inte blir någon flakkortege för nästkommande avgångselever. Anledningarna till beslutet var flera. Men i grund och botten var det en fråga om säkerhet, kostnad, värdegrund och miljö.

– Det var många som blev besvikna och ledsna över att kortegen ställdes in. Det är en gammal tradition som varit väldigt uppskattad, säger Daniel Österberg som är ordförande för studentkommittén på Västerhöjd.

Annons

Daniel Österberg, ordförande i Västerhöjds studentkommitté.

Studentkommittéerna på gymnasieskolorna gjorde tillsammans ett försök att arrangera studentkortegen i egen regi men var tvungna att backa. En flakkortege kräver både tillstånd, avspärrning, flaggvakter, staket och städning. Det blev helt enkelt för dyrt.

Rektorernas förslag var istället att arrangera en gående kortege för avgångseleverna. Exakt hur den gående kortegen skulle fungera hann de dock aldrig planera. Förslaget möttes av starkt motstånd och röstades ner i en omröstning bland eleverna i förra veckan. Sju av tio är emot en gående kortege.

Annons

– Nu har rektorerna backat och vi är fria att göra vad vi vill efter utspringet, säger Daniel Östergren.

Enligt studentkommitténs ordförande var eleverna som röstade fullt medvetna om att en nej-röst skulle leda till att det inte blir någon kortege i över huvud taget. I alla fall ingen arrangerad sådan. Nu får istället klasserna själva ansöka om tillstånd för en flakkortege i den pågående trafiken.

– Som jag har förstått det kommer många klasser som kommer att åka studentflak på eget bevåg. Det finns de som redan bokat fordon. Så troligtvis blir det en flakkortege ändå. Det är bara tillvägagångssättet som är annorlunda, säger Daniel Österberg.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan