Julgranen på vattentornet är släckt i år. Orsaken är mobilsändarna som sitter bredvid. "När jag skulle fixa topplampan började jag skaka och svettas", säger Lennart Edvardsson, numera pensionerad drifttekniker.

Lennart Edvardsson har jobbat som driftekniker inom Falköpings kommun i många år. Han är pensionär egentligen men rycker in som timanställd. Det är han som har svetsat ihop julgranen som står på taket på vattentornet i Stenstorp.
– Jag gjorde den för femton år sedan av fyrkantsprofiler, säger han.
Varje år inför jul har han tagit sig de 202 trappstegen upp i tornet för att byta glödlampor och tända granen. Förra året hände något han inte varit med om tidigare.
– Jag hade hållt på en stund och grejat. Glödlampan i toppen krånglade och för att kunna fixa det var jag tvungen att kliva lite högre upp i granen. Då kände jag hur jag började skaka, blev yr och började svettas kraftigt. Symptomen höll i sig ett dygn innan det klingade av, berättar Lennart.

 

Lennart sökte vård men läkarna kunde inte hitta något fel. Han har inte gått vidare med att hitta orsaken men är själv övertygad om att han blev sjuk av strålningen från de sexton antennerna som sitter runt omkring granen.
– Jag stod i en skog av antenner, beskriver han. Tiden som han var i närheten bedömer han som mindre än en halvtimme.
Efter händelsen kunde Lennart inte tala i mobiltelefon på ett halvår utan att få huvudvärk direkt.
– Nu kan jag prata, men bara i fem minuter. Sedan kommer huvudvärken, säger han.
Att han reagerat först nu tror han beror på att antalet antenner på tornet har ökat för varje år. Och fler lär det bli när mobilföretagen bygger den fjärde generationens mobilnät.
Mätningar visar att strålningen håller standarvärdena men att man inte ska vistas närmare antennerna än fyra meter.  

 

Teresa Kalisky, som är VA-chef, berättar att det som Lennart råkade ut för har skapat en oro bland personalen. Därför har det beslutats att granen får vara släckt i år. Ambitionen är att den ska kunna vara tänd nästa år.
– Vi har förhandlat om avtalen med två av bolagen som har lovat att flytta ut sina sändare till kanten på vattentornet. I det nya avtalet har bolagen också förbundit sig att stänga av sändarna i samband med tillsyn och underhåll som pågår längre än tjugo minuter. Det är då risken för skador finns.