Måndagens lunch hus SPF Seniorerna Skövde bestod av inte mindre än åtta olika rätter.

Fakta: Rätterna som provades

Kokt torsk med ägg- och persiljesås, morötter och potatismos.

Fiskgryta med rotfrukter, ..

Fakta: Rätterna som provades

Kokt torsk med ägg- och persiljesås, morötter och potatismos.

Fiskgryta med rotfrukter, potatis, timjan och vitlöksaioli med kokt potatis.

Kyckling med currysås med morötter, purjolök och ris.

Stekt prinskorv med äggstanning, ugnsrostade körsbärstomater och bönor.

Pasta penne med bacon- och tomatsås med champinjoner och bönmix.

Örtstekt kyckling med haricots verts och krämig potatissallad.

Grekiska färsbiffar med salladsost, aubergine, oliv- och tomatsås med ugnsrostade rotfrukter.

Köttfärssoppa med vitkål och rotfrukter. Ugnspannkaka och sylt.

– Vi tycker det är viktigt veta hur maten smakar, och inte bara lyssna på vad andra säger, tycker Birgitta Carlsson som är ordförande.

Fiskgryta med rotfrukter, stekt prinskorv med äggstanning och kyckling i currysås var några av alternativen när föreningens styrelse samlades för att prova kommunens äldremat.

Maten levereras veckovis i plastlådor och värms i mikrovågsugn av kunderna själva.

– Det här är spännande. Vi bedömer både utseende och smak och har värmt maten i mikron precis som man ska, men lägger upp den på tallrikar innan vi äter. Det blir trevligare så, säger Birgitta.

Matportionerna tillverkas av företaget Fazer i Kävlinge.

– Man kan ju tycka att en kommun av Skövdes storlek skulle kunna laga maten själva, till exempel med hjälp av köket på Skaraborgs sjukhus i Skövde, säger Birgitta Carlsson som gärna ser en mer närproducerad äldremat inom en snar framtid.

Stämningen runt bordet i föreningens lokal var dock god och maten verkade vara till belåtenhet.

Solveig Sundequist tycker att rätterna överträffar förväntningarna.

– Jag har provat alla åtta sorterna och allt var smakrikt och välkryddat. Men det är viktigt att lägga upp maten lite snyggt och inte äta direkt ur lådorna, säger hon.

Provningspanelen var överens om att maten var god, men att det är lika viktigt med trevlig miljö och gott sällskap när man äter.

– Man skulle önska att fler ensamma gick ihop och åt tillsammans, kanske med grannen, så att man slapp sitta ensam och äta, säger Birgitta Carlsson avslutningsvis.