Den här veckan blir det en vegetarisk rätt som funkar som en liten förrätt, som en sallad till maten eller som en helt egen rätt.

En "riktig" halloumi ska egentligen vara gjord på fårmjölk, men oftast kan det vara blandat med get eller vanlig komjölk. Osten är väldigt fast och passar ypperligt att steka, grilla eller fritera.

Dubbelpanerad halloumi med chilimajonäs och en sallad på spenat, kidneybönor, råa champinjoner och blandade skott. (Jag använder senapsskott och broccoliskott ifrån Nordamark inomhusodling i Skövde). Man kan använda färdigkokta kidneybönor, men jag föredrar att koka själv, då får de lite mer tuggmotstånd.

Du behöver följande till 4 portioner: (som huvudrätt)

600 gram halloumi

200 gram svenska champinjoner

150 gram kokta kidneybönor

200 gram bladspenat

2 ägg

2 ägg (majonäsen)

1-2 röd chili

2 vitlöksklyfta

2 dl Panko eller vanligt ströbröd

1,5 dl mjöl gärna grovt

1 kruka Kruspersilja

1 tsk dijonsenap

1 tsk vitvinsvinäger

1 citron

Salt

Svartpeppar

Olja

Smör

Kallpressad rapsolja

Blandade skott (ex ärtskott, groddar & krasse)

Gör så här:

Vispa ihop äggen med lite svartpeppar, en riven vitlök & skalet från citronen. Hacka persiljan fint & blanda med Ströbröd. Skär osten i 1,5-2 cm tjocka skivor.

Börja med att doppa dem i mjölet, sen i ägget & sist i ströbrödet.

Stek dem sedan i olja & smör, tills de får fin färg.

Blanda bönor, spenat, tunt skivad champinjon & dina skott. Pressa saften av en halv citron över & ringla över kallpressad rapsolja. Smaksätt med lite salt & svartpeppar.

Separera äggulorna & vitorna, vitorna kan du spara & göra maräng på.

Vispa ihop äggulorna med senap & vinäger. Här kan man fuska & köra med elvisp.

Tillsätt lite olja i taget, droppvis i början & ju mer olja du får i desto snabbare kan du tillsätta. Det går åt ca 3 dl olja, lite beroende på äggets storlek & vilken konsistens du vill ha.

Smaka av din majonäs med salt.

Mixa sedan chilin & 1 vitlök med lite olja & citron. Vispa sedan i det i din majonäs.